Witteveen en Bos

Zoet water door recyclen effluent awzi Tengiz

(22-04-2010)

Witteveen+Bos Kazachstan (WBK) heeft voor Tengizchevroil (TCO) een afvalwaterzuiveringsinstallatie (awzi) ontworpen voor het behandelen van het huishoudelijk afvalwater van het Tengiz-olieveld in Kazachstan. Deze oliewinlocatie wordt geëxploiteerd door TCO. TCO is een samenwerking van een aantal oliemaatschappijen met Chevron als penvoerder.

In het Tengiz-gebied bestaat een verdampingsoverschot. Daardoor is er geen natuurlijk zoet water, zelfs het grondwater is erg zout. Het kostbare zoete water wordt aangevoerd door een honderden kilometers lange pijpleiding vanaf de rivier de Volga. De olieproductie komt stil te liggen als er geen zoet water meer is. Het is technisch en financieel haalbaar om het zoete water uit het effluent van de awzi verder te behandelen, zodat het als technisch water hergebruikt kan worden in het productieproces. Dit recyclen van water is financieel aantrekkelijk en verhoogt de leveringszekerheid. Daarnaast wordt duurzaam omgesprongen met schaarse natuurlijke bronnen.

Twee zuiveringsstappen

WBK heeft samen met TCO de recyclemogelijkheden onderzocht. Daarna is gestart met een definitief ontwerp van de Water Recycling Facility van 5.000 m³/d. Deze faciliteit heeft in grote lijnen twee zuiveringsstappen. Eerst wordt het effluent gezuiverd door middel van actief kool. Daarna gaat het water ten behoeve van ontzouting door een reverse-osmosis-installatie. Deze installatie bestaat uit zeer fijnmazig membraan, dat bijna alle opgeloste delen en zelfs de meeste zouten uit het water filtert. Het geproduceerde water wordt als technisch water toegepast voor de productie van stoom. Op deze manier wordt de continuïteit van de oliewinning veiliggesteld.