Ingezonden persbericht



---



The Amazon Alternative officieel van start

Den Haag, 22 april 2010 ­ Vandaag is The Amazon Alternative tijdens een feestelijke bijeenkomst officieel van start gegaan. Doel van het programma is 4 miljoen hectare bos in het Amazonegebied onder verantwoord beheer te brengen middels een FSC-certificaat (Forest Stewardship Council). Ook gaat The Amazon Alternative de vraag naar duurzaam tropisch hout in Nederland versterken.

Samenwerking tussen alle spelers in de houtsector is belangrijk om het project te doen slagen. "We gaan niet alleen de noodzakelijke samenwerking tussen bedrijven onderling stimuleren, maar ook tussen bedrijven en financiële instellingen, overheden, vakbonden en andere relevante organisaties", aldus Petra Hamers, programma directeur van The Amazon Alternative.

The Amazon Alternative is ontstaan in het kader van het Initiatief Duurzame Handel (IDH). "Er wordt nog steeds ontzettend veel illegaal hout geïmporteerd. De vraag naar duurzaam hout in Nederland mag niet stagneren. We moeten de vraag hier en het aanbod in het Zuiden stimuleren, wil de sector mainstream kunnen verduurzamen", aldus Joost Oorthuizen, algemeen directeur IDH. "The Amazone Alternative kan hier een belangrijke rol in spelen door bedrijven in de hele aanvoerketen te laten zien dat duurzaam bosbeheer (ook) het lange termijn belang van bedrijven dient."

The Amazon Alternative is een samenwerkingsprogramma van bedrijven, NGOs (Non Gouvernemental Organisations), vakbonden, kredietverstrekkers, certificeerders en overheidsinstanties. Onder andere FSC Nederland, WNF, ICCO en FNV Bouw werken mee aan het programma. Samenwerking met de bedrijven Precious Woods Europe, INPA Parket, Pontmeyer, Van Dam, FIT, Dekker Hout, Felix Wood, Jongeneel en Nailtra wordt voorzien.

Meer informatie over The Amazon Alternative of geïnteresseerd in deelname? Neem dan contact op met Petra Hamers: p.hamers@theamazonalternative.org.



Ingezonden persbericht