Hulpverlening Gelderland Midden


Successen First Responseteams Brandweer

Het jaar 2009 is voor de First Responseteams Brandweer (FRB) in Gelderland Midden bijzonder succesvol geweest. De teams hebben 116 mensen met een herstelde hartcirculatie naar het ziekenhuis kunnen vervoeren. Dat is 43% van de inzetten waarbij sprake was van een reanimatie. De inzet van de FRB teams is een succesvol voorbeeld van de samenwerking tussen de ambulancezorg en de brandweer van Gelderland Midden.

Bij Hulpverlening Gelderland Midden werken al sinds 2005 ambulance en brandweer mensen samen in het verlenen van spoedeisende hulp. Van deze samenwerking, met name die van de First Responseteams Brandweer, zijn de cijfers over 2009 bekend geworden. De FRB teams, uitgegroeid tot een aantal van 35, zijn er in 2009 in geslaagd een groot aantal mensen het leven te redden. Maar liefst 43% van de daadwerkelijke reanimatie inzetten zijn in 2009 dermate succesvol geweest dat zon 116 mensen met een herstelde hartcirculatie naar het ziekenhuis zijn vervoerd. De resultaten zijn zeer positief, zowel in afgelegen als in de stedelijke gebieden van onze regio.

De snelle opkomsttijd van de teams, in het grootste deel van de regio maximaal 5 à 6 minuten, vormt een belangrijke reden voor het succes. Ook de snelle doormelding tussen de diensten en deskundige begeleiding vanuit de meldkamer van de ambulancedienst dragen hieraan bij. En tenslotte zijn de samenwerking tussen ambulance- en brandweerteams tijdens een inzet en bij opleiding, oefening en evaluatie, belangrijke pijlers van het succes.