Provincie Noord-Brabant




|Datum         |
|22 april 2010 |
|Nummer        |
|78            |

'Boerdereiland' wint ideeënprijsvraag
Overdiepse Polder

Architect Allart Vogelzang van architectenbureau Onix is met zijn ontwerp 'Boerdereiland' winnaar geworden van de ideeënprijsvraag 'Een boerderijen-familie voor de Overdiepse Polder'. Het doel van deze prijsvraag was om inspiratie te krijgen voor de bouw van nieuwe boerderijen die op 9 terpen in de Overdiepse Polder gerealiseerd gaan worden. Een vakjury onder leiding van gedeputeerde Onno Hoes koos de inzending van Vogelzang tot de beste van 14 ideeën.

Het 'terpenplan' Overdiepse Polder omvat onder andere de aanleg van een nieuwe dijk aan de zuidzijde van de polder en de aanleg van 9 terpen voor de boeren die in de polder kunnen blijven. Het plan resulteert in een waterstandsdaling op de Bergsche Maas van circa 27 centimeter bij extreem hoge waterstand en levert zo een belangrijke bijdrage aan de bescherming tegen hoogwater in deze regio.

Catalogus van materialen en kleuren
De jury is tot de slotsom gekomen dat de inzending 'Boerdereiland' van architect Haiko Meijer (architectenbureau Onix) het beste aansluit bij de wedstrijdopgave. Aansprekend in zijn idee zijn de architectonische afstemming van de bedrijfswoning op de voorste stal en het ontwikkelen van een catalogus van materialen en kleuren voor alle boerderijen. Gedeputeerde Hoes zal bij een bijeenkomst op 26 mei 2010 de prijs aan de architect uitreiken.

Welstandsnota
Om een aantal ideeën uit de inzendingen werkelijkheid te laten worden, is aanpassing van de gemeentelijke welstandsnota nodig. De gemeenten Waalwijk en Geertruidenberg streven er naar om - na een inspraakperiode - in de raadsvergadering van 22 juli 2010 de aanpassing van de welstandsnota vast te stellen.

Ruimte voor de Rivier
Rivierverruiming in de Overdiepse Polder is één van de 40 maatregelen van het landelijke programma 'Ruimte voor de Rivier'. 'Ruimte voor de Rivier' gaat op vernieuwende wijze om met hoog water, door de rivier meer ruimte te geven. Het programma moet in 2015 zijn afgerond; het Rijk heeft hier zo'n E 2,2 miljard voor uitgetrokken. Naast veiligheid is ruimtelijke kwaliteit een belangrijke doelstelling van dit programma.

Project Overdiepse Polder
De provincie heeft de afgelopen jaren samen met het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de gemeenten Waalwijk en Geertruidenberg, het waterschap Brabantse Delta, Habiforum én de belangenvereniging van bewoners / ondernemers uit de polder het plan uitgewerkt.
In het Inpassingsplan Overdiepse Polder (2009) heeft de provincie - na intensief overleg met de betrokken gemeenten Waalwijk en Geertruidenberg en de 'blijvers' - landschappelijke en stedenbouwkundige randvoorwaarden voor de inrichting van de terpen opgenomen. Voor de architectuur van de nieuwe boerderijen schreef de provincie een ideeënprijsvraag uit voor de architectuur van de boerderijen.
Het waterschap Brabantse Delta treft momenteel voorbereidingen om komend najaar met de uitvoering van het project te starten. Naar verwachting wordt in de loop van 2011 de eerste boerderij op een terp gebouwd. Gezien een recente uitspraak van de Raad van State is het overigens ook mogelijk geworden om op korte termijn daadwerkelijk met de uitvoering te starten.