Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 22 april 2010

Bedrijvigheid in transport en logistiek neemt toe, prijsherstel blijft uit Conjunctuurbeeld eerste kwartaal toont voorzichtige verbeteringen

Het conjunctuurbeeld binnen transport en logistiek is voor de derde maal op rij op een aantal belangrijke punten verbeterd. Zo stijgt al drie kwartalen achtereen de bedrijvigheid en omzet. Steeds meer ondernemers nemen een verbetering waar in de economische situatie binnen transport en logistiek. De stijgende lijn duidt er echter niet op dat het 'goed' gaat. Het herstel van de vrachtprijs blijft uit, waarbij de vrachtprijs op een zeer laag niveau staat. Daarnaast staat het winstniveau niet in verhouding tot bedrijvigheid en omzet. Sommige ondernemers noemen de verbetering in de laatste drie kwartalen 'flinterdun' en durven het woord 'herstel' nog niet uit te spreken. Dit blijkt uit de conjunctuurenquête over het eerste kwartaal van 2010 van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Prijsherstel blijft uit
Ook al krimpt het aantal ondernemers dat melding maakt van dalende vrachtprijzen, dan nog is het niveau waarop de vrachtprijs staat 'zorgelijk laag', zoals veel ondernemers onderstrepen. Terwijl transportkosten het afgelopen jaar met gemiddeld 4,7% zijn gestegen, is het vrachtprijsniveau in het eerste kwartaal nauwelijks gestegen. De sterke afname van de vraag naar transportdiensten in de afgelopen anderhalf jaar zorgde niet alleen voor een lagere bedrijvigheid en productiviteit, maar ook voor lagere vrachtprijzen.

Lagere winst
Voor bedrijven bepaalt de factor winst het succes in een bepaalde periode. Door het bereikte winstniveau is er geen reden om het eerste kwartaal 2010 als 'goed' kwartaal uit te roepen. Van alle bedrijven moet 41% het met een lagere winst doen. En dat, terwijl het winstniveau wordt afgezet tegen het eerste kwartaal van 2009; een historisch 'slecht' kwartaal waarin het winstniveau op het laagste punt ooit stond. Met 56% noemen de meeste ondernemers de financiële positie van hun bedrijf niet sterk, waarbij een kwart binnen deze groep volmondig spreekt over een 'zwakke tot zeer zwakke' positie.

Over het conjunctuurbericht
De conjunctuurberichten van TLN verschijnen viermaal per jaar en worden samengesteld op basis van enquêtes onder de leden van de branchevereniging.

Bijlage: Conjunctuurbericht eerste kwartaal 2010

---