Gemeente Tilburg

Ophangactie nestkasten gierzwaluw

21 en 22 april

Gierzwaluwen horen bij de stad. Ze zijn levendig en luidruchtig. Al eeuwenlang leven ze samen met de mens. Geen wonder dus dat Tilburg in 2010 extra aandacht besteedt aan deze scheurneus onder de vogels. Dat is nodig omdat de gierzwaluw door renovatie en sloop van oude huizen steeds moeilijker aan woonruimte komt. En de eersten zijn alweer gesignaleerd!
Nestkasten timmeren
Om de gierzwaluw in de stad te houden onderneemt de gemeente Tilburg, i.s.m. onder andere Duurzaam Tilburg, De Witte Woning Makelaar, Cityroofs, Amarant en la Poubelle, verschillende acties. Er worden nestkasten gemaakt en verkocht in de werkplaats van La Poubelle en bij 't Klein Verschil. Duurzaam Tilburg organiseert regelmatig workshops nestkasten timmeren. Zo is op woensdag 21 april vanaf 19.00 uur een timmermarathon begonnen in wijkcentrum De Baselaer aan de Hoefstraat. Naar verwachting worden hier 50 nestkasten getimmerd voor de wijk St. Pietersbuurt waar veel huizen met gierzwaluwen nesten zijn gesloopt.
Nestkasten ophangen
Om ervoor te zorgen dat alle verkochte en gemaakte nestkasten ook op de goede hoogte opgehangen worden, minimaal 3 meter hoog, stelt de gemeente twee dagen lang een hoogwerker beschikbaar.
Mensen van Duurzaam Tilburg en een aantal vrijwilligers gaan hiermee op pad. Op 21 april ging de hoogwerker op twee locaties aan de slag: Kruidenbuurt waar 11 nestkasten opgehangen moeten worden en in zuid bij het Energieplein (3 kasten), Korvelseweg (3 kasten) en Gen. Smutslaan (2 kasten). Op 22 april gaat het team vanaf 7.30 uur aan de slag om de pas getimmerde kasten in de st. Pietersbuurt op te hangen.
Ambassadeur
Tilburg neemt deel aan de Duurzame Driehoek. Alle 14 deelnemende gemeenten hebben een dier- of plantsoort als ambassadeur geadopteerd waar men zich in 2010 extra voor inzet. Tilburg heeft voor de gierzwaluw gekozen. De gierzwaluw is een voorbeeld van natuur in de stad. Door aandacht te vragen voor deze bijzondere vogel benadrukt de gemeente dat de stadsnatuur onderdeel is van het leven in de stad. Met extra nestgelegenheden en verblijfsplaatsen in gebouwen kunnen we ervoor zorgen dat niet alleen de gierzwaluw, maar ook andere diersoorten (bijvoorbeeld de vleermuis) niet uit het stadsbeeld verdwijnen.

Noot voor redacties