CDA heeft het vaagste verkiezingsprogramma, PvdA en SP het duidelijkst


AMSTERDAM, 20100422 -- Het CDA haalt als enige een onvoldoende voor duidelijke taal in zijn verkiezingsprogramma. PvdA en SP zijn met een ruime 8 de duidelijkste partijen. Zo blijkt uit onderzoek van Vaagtaal.

Vaagtaal heeft de verkiezingsprogramma's onderzocht op onduidelijke, dubbelzinnige, misleidende, overbodige en storende woorden. Dit resulteerde in een rapportcijfer voor duidelijke taal. Met een 10 is de tekst vaagtaal-vrij, met een 1 is de tekst volstrekt onbegrijpelijk. De resultaten van het onderzoek staan op www.vaagtaal.nl.

Rapportcijfer duidelijke taal verkiezingsprogramma
8,3 PvdA
8,1 SP
7,3 GroenLinks
7,1 VVD
7,0 D66
6,0 ChristenUnie
5,5 Partij v/d Dieren
5,1 CDA

Taalkloof burger-politiek afgenomen?
Alle aandacht voor duidelijke taal in de politiek begint zijn vruchten af te werpen. Alleen het CDA krijgt een onvoldoende voor het taalgebruik, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie scoren een magere voldoende. Toch valt er ook bij de andere politieke partijen nog flink wat te verbeteren. Hieronder staan de 5 meest gebruikte trucs waarmee politici hun boodschap maskeren.

Top 5 Verkiezingsvaagtaal
1. Liefde voor loze kreten (unieke tijden, faillissement is een leermoment, linksom of rechtsom, uitdaging)
2. Overdadig veel zinnen in de lijdende vorm (er wordt een maatregel genomen)
3. Grossieren in containerwoorden (duurzaamheid, leefbaarheid, innovatie)
4. Oubolligheid troef (bewerkstelligen, dit zal geschieden)
5. Ruime slagen om de arm (een aantal, substantieel, aanzienlijk)

Frits Bolkestein: `kloof tussen burger en politiek moet juist groter'
De resultaten van het onderzoek naar de taal van de verkiezingsprogramma's staan op het blog www.vaagtaal.nl. Hier vindt u ook een uitgebreid interview met Frits Bolkestein over zijn visie op de taal in de politiek.

Meer informatie over politiek en beleidstaal staat in het boek `Vaagtaal' van Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser. Verkrijgbaar bij de boekhandel.