NIEUW: SQone: Business Activity Monitoring voor corporaties


Unieke joint venture lanceert dienstverlening op maat

MAARSSEN, 20100422 -- Voor managers is het vaak lastig om de juiste managementinformatie uit (bedrijfs)applicaties te halen. Deze informatie op de juiste manier analyseren en gerichte verbeteracties toepassen gaat nóg verder. Zeker als het gaat om de complexe processen binnen woningcorporaties, bijvoorbeeld woningmutaties. Verbetertrajecten zijn vaak te onoverzichtelijk en er is weinig gefundeerd draagvlak. Om dit beter aan te pakken is er een unieke samenwerking gestart door Sensus-methode, QplusO en Oneline Business Intelligence: SQone Business Activity Monitoring, gericht op woningcorporaties. De drie partijen hebben de handen in een geslagen om corporaties gezamenlijk vanuit hun eigen expertise procesverbetering op maat aan te bieden.

Business Activity Monitoring (BAM) is een vakterm voor het monitoren van bedrijfsactiviteiten, om zo op feiten te kunnen verbeteren. Dit is de noodzakelijke stap verder om een verbetertraject ook daadwerkelijk succesvol te kunnen laten zijn. SQone richt zich namelijk specifiek op één branche: die van de woningcorporaties. Binnen de corporaties wordt gericht één proces op basis van huidige performance geanalyseerd en vergeleken met de bedrijfsdoelstellingen van de procesindicatoren. Aan de hand van deze feitelijke gegevens kan een verbeteraanpak worden opgesteld en kunnen de data uit de primaire systemen worden geïntegreerd met het proces. Zo ontstaat er een glashelder plaatje van de huidige performance, waarbij meteen de problemen zichtbaar worden in de vastgestelde bedrijfsdoelstellingen waar een verbeterslag op toegepast moet worden. SQone betekent dus gericht problemen oplossen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de processen, kennis en systemen die reeds aanwezig zijn.

Van binnen uit verbeteren werkt wél

Corporaties gaan steeds bedrijfsmatiger werken, maar dit proces verloopt nog niet altijd even soepel. Verbetertrajecten verzanden vaak, omdat er teveel in een keer onder de loep wordt genomen en omdat er te weinig draagvlak is binnen de organisatie. Business Activity Monitoring integreert business intelligence binnen de processen, waardoor op feiten gebaseerde procesverbetering pér proces toegepast kan worden. Zo verkrijg je de juiste informatie niet pas na analyse, maar gedurende het proces al, oftewel van binnen uit. Wat ook niet onbelangrijk is: maak de medewerkers zelf verantwoordelijk voor het behalen van hun succes. Dit levert meer draagvlak op voor het optimaliseren van processen in de organisatie.


De opbouw van het concept

Het concept Business Activity Monitoring bestaat uit 5 stappen:
1. Vanuit het management wordt vastgesteld hoe de processen nageleefd moeten worden, hoe ze gevormd worden en wordt er bekeken waar de risico's liggen en waaraan de uitvoering van de processen moet voldoen.
2. Daaruit volgt hoe de processen daadwerkelijk gebruikt worden; deze worden beschreven.
3. Parallel aan het beschrijven van het (deel)proces wordt de data uit de onderliggende systemen gehaald en geaggregeerd tot (deel)procesindicatoren. Dit kan bij alle systemen, als SG, Databalk, NCCW, ITRIS,SAP Navision,REPAB of een andere leverancier.
4. Een uniek plaatje ontstaat, doordat de werkelijke performance van een (deel)proces inzichtelijk wordt.
5. Op basis van het verkregen inzicht, wordt in samenspraak met het management een verbeteraanpak opgesteld. Het proces wordt continue gevolgd, aangepast en geoptimaliseerd.

Drie partijen bundelen hun krachten

De drie partijen brengen elk hun eigen expertise in bij het vernieuwende concept van de joint venture. Op deze manier vullen ze elkaar naadloos aan. QplusO is de kennispartner binnen woningcorporaties. Sensus-methode is sterk in procesbeschrijving en -verbetermanagement. OneLine Business Intelligence is gespecialiseerd in business intelligence en datawarehousing en heeft de kennis en tools om de juiste data uit deze systemen te laten rollen. Samen hebben deze drie partijen dus de juiste combinatie van kennis en expertise om woningcorporaties gericht te helpen bij het optimaliseren van processen.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van SQone.
www.sqone.nl





Ingezonden persbericht