9 Daagse ontwenningscruise voor verslaafden alcohol of drugs


aan boord van de zeilschoener: De Flying Dutchman

AMSTERDAM, 20100422 -- Van 14 t/m 23 augustus en van 18 t/m 26 september 2010 vertrekt de Flying Dutchman, vanuit Flensburg, voor een 9 daagse ontwenningscruise naar Denemarken en zeilt daar in de uitgestrekte archipel met honderden kleine en grote eilanden, die beschutting en rust bieden. Deze cruise is georganiseerd door "Het Roer Om" i.s.m. met De Wit Consultancy. De ontwenningscruise is specifiek gericht op mensen die problemen hebben met het gebruik van alcohol en/of drugs en geen tijd hebben voor- of behoefte hebben aan een langdurige therapeutische behandeling of opname.

De hulpverlening aan alcohol- en drugsverslaafden in Nederland is over het algemeen ondergebracht bij de Ambulante Verslavingszorg Instellingen, zoals bijvoorbeeld de Jellinek of de Consultatiebureaus voor Alcohol en Drugs. Naast de reguliere hulpverlening is er in Nederland een steeds verder uitbreidend veld van zelfstandig werkende en particuliere zorgverleners die zich bezig houden met verslavingsproblematiek.
Maar een betaalbare en actieve zeiltocht en training aan boord van een 40 meter lange tweemast schoener ontbreekt in dit aanbod en is daarom uniek.
"Het Roer Om" is een nieuw initiatief en opgezet door Klaas en Xandra van Twillert uit Kampen. Zij hebben jarenlange ervaring in het organiseren van (internationale) zeiltochten op zee, maar wilden vanwege de vraag uit de samenleving, een specifiek aanbod kunnen doen voor mensen met verslaving- of afhankelijkheidsproblematiek en hebben daartoe contact gezocht met De Wit Consultancy (DWC) uit Amsterdam. DWC geeft individuele behandeling aan mensen met middelen afhankelijkheidsproblematiek en is in maart 2000 opgericht door Gust de Wit. Hij is sinds 27 jaar werkzaam in de verslavingszorg, waarvan de laatste 10 jaar als vrijgevestigd verpleegkundige en verslavingstherapeut.
"Het Roer Om" richt zich op de mensen die het belangrijk vinden om, naast het actieve bezig zijn, in een gemotiveerde groep concreet iets te doen aan hun problematiek. De doelgroep bestaat uit mensen die vanwege werk of andere verplichtingen, moeilijk langere tijd weg kunnen en die binnen afzienbare tijd de controle terug willen over hun alcohol en/of middelen gebruik. De training is gericht op gedragsverandering, maar is in zekere zin ook een lifestyle training met vakantiegevoel en vindt plaats aan boord van een zeewaardig zeilschip, onder leiding van een kapitein, twee ervaren trainers / therapeuten (BIG geregistreerd) , een stuurman en een kok. Er is veel aandacht voor voeding en er wordt smakelijk en biologisch gekookt. Het vaargebied is de Oostzee, de weersomstandigheden zijn daar over het algemeen gunstig in deze tijd van het jaar. Bij gebleken succes wordt er in de winter een tocht georganiseerd bij de Canarische eilanden. Cliënten beschikken ieder over een eigen hut, met WC en douche. Deelnemers kunnen zich zelfstandig aanmelden, men heeft geen verwijzing nodig.





Ingezonden persbericht