Maastricht University

Studium Generale Maastricht

30 maart 2010

Persbericht
Avond van het Gesproken Woord over misverstand

Donderdag 22 april vindt in Theater aan het Vrijthof te Maastricht de Avond van het Gesproken Woord plaats. Het thema van deze avond is misverstand. Mensen als Raoul Heertje, Loes Luca, Peter Blok, Herr Seele en Joke van Leeuwen zullen dit thema van vele kanten belichten. De avond wordt georganiseerd door het Studium Generale in samenwerking met Theater aan het Vrijthof.

Het idee achter deze avond is dat sprekers uit verschillende disciplines waar het gesproken woord een belangrijke rol speelt, zoals de literatuur, het theater, de filosofie, de wetenschap en het cabaret, op een luchtige en leerzame wijze een bepaald thema belichten, dit jaar dus: misverstand. Het is een zeer gevarieerde avond waarin voordrachten, muziek, gesprekken en sketches elkaar afwisselen. De Avond van het Gesproken Woord is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie. Ze vindt dit jaar voor de zesde maal plaats.

De Avond van het Gesproken Woord over het misverstand Donderdag 22 april, 20.15 uur
Theater aan het Vrijthof, Maastricht
Toegang E15 / studenten: E10 / E13,50 (CJP/60+/bibliotheeleden

Reserveren: Uitbalie (043) 350 55 55 of www.theateraanhetvrijthof.nl

Presentatie: Loes Luca - Gespreksleiding: Raoul Heertje - Muziek: Dez Mona

Het gesproken woord is vaak een bron van misverstanden. Oorzaken kunnen liggen in verschillen in waarnemen, interpreteren en evalueren. Ieder mens heeft zijn unieke bagage: eigen ervaringen, normen en waarden, verwachtingen, overtuigingen. Ook de wijze waarop betekenis wordt toegekend aan woorden verschilt. De gevolgen van misverstanden kunnen nogal variëren: van echtelijke conflicten tot het ontstaan van een wereldbrand. Gelukkig kent het misverstand ook een keerzijde: welke cabaretier of cartoonist maakt er niet gretig gebruik van in zijn werk?

Deze avond gaat over elkaar niet goed verstaan, over elkaar niet goed of zelfs helemaal verkeerd begrijpen. Op het programma staan:
- Jan van Hooff, etholoog, over de communicatieproblemen tussen mens en dier.
- Psychiater Jules Tielens over de misverstanden tussen mensen met en zonder een psychiatrische aandoening.
- Loes Luca en Peter Blok over mannen en vrouwen.
- De filosofe Joke Hermsen over de problemen bij de interpretatie van filosofische teksten.
- Joke van Leeuwen speelt met misverstanden en verwerkt ze in haar poëzie.
- Herr Seele, voert korte sketches op waarin de effecten van het misverstand ongenadig worden uitvergroot.
- Raoul Heertje leidt het korte gesprek voor de pauze waarin enkele van de gasten dieper ingaan op het thema.

Het Antwerpse kwintet Dez Mona, een naam die is afgeleid van 'Desdemona' uit Othello van Shakespeare, verbindt de misverstanden van deze avond met een cocktail van gospel en jazz, Nick Cave, Anthony and the Johnsons, Marc Bolan, Nina Simone, Jacques Brel en Gavin Friday.

Decor en licht: Manny Dassen.
I.s.m. Theater aan het Vrijthof

Informatie over de gasten

Peter Blok is een van Nederlands beste en bekendste acteurs. Hij studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en speelde bij de grote theater- en toneelgroepen waaronder De Nieuwe Komedie, Het Nationale Toneel, Orkater, Het Toneel Speelt. Hij acteerde in TV-series als Baantjer, De Daltons, Madelief III, Pleidooi, Oud geld en in films als Leef!, Cloaca, Zwartboek. Toneelstukken o.a.: Medea, De Familie Avenier, The Prefab Four en King Lear.

Raoul Heertje is tekstschrijver, stand-up comedian, presentator en interviewer. In 1990 introduceerde hij met comedytrain de stand-upcomedy in Nederland. Jarenlang was hij te zien in het TROS-programma Dit was het nieuws en sinds 2009 als talkshow-presentator bij Heerlijk eerlijk Heertje (VPRO). Hij toonde zich een begenadigd interviewer tijdens het TV-programma Wintergasten (2009, VPRO), dat door vele kijkers hooglijk werd gewaardeerd vanwege de kennis en spontaniteit van de interviewer.

Joke Hermsen is schrijfster en filosofe. Haar eind 2009 verschenen boek Stil de tijd beleefde in twee maanden vier herdrukken en kreeg lovende recensies. De NRC schreef op 19 februari jl.: Met de combinatie van eruditie en fijnzinnigheid weet Hermsen een opmerkelijk concreet boek te schrijven over ongrijpbare sensaties. Dat maakt dit boek geslaagd en inspirerend. Haar roman over Belle van Zuylen, De liefde dus (2008) werd genomineerd voor de Libris literatuurprijs en bekroond met de Halewijn literatuurprijs 2008.

Jan van Hooff is emeritus hoogleraar ethologie en socio-ecologie. Van Hooff groeide op in Burgers' Zoo in Arnhem, waar zijn vader en moeder directeuren waren. Hij deed onderzoek naar de sociale communicatie, het gedrag en de sociale organisatie van dieren, in het bijzonder primaten zoals orang-oetans en chimpansees. Frans de Waal is een van zijn oud-leerlingen.

Joke van Leeuwen schrijft en illustreert haar eigen kinderboeken, en is hiernaast dichter, romancier en cabaretière. Ze heeft met haar werk al zeer veel prijzen gewonnen, zoals Zilveren griffels, Gouden Penselen en Griffels, de Woutertje Pieterse Prijs en de Gouden Uil. Een paar van haar werken: Deesje, Dessi, De tjilpmachine, Een halve hond heel denken en Waarom een buitenboordmotor eenzaam is.

Loes Luca is actrice en comédienne. Bekend van Ja Zuster, nee Zuster, Het Klokhuis, 't Schaep met de 5 Pooten en 't Vrije Schaap. Speelde solo in Moordwijven. Speelde in films als Minoes, De Noorderlingen, Het meisje met het rode haar en Lepel. Loes Luca won in 2007 de Gouden Notekraker, dé prijs voor uitvoerende podiumkunstenaars.

Herr Seele is Vlaams kunstenaar, striptekenaar, presentator, scenarioschrijver en programmamaker. Hij maakt samen met Kamagurka de strip Cowboy Henk en deed als Kamagurka en Herr Seele vele abnormaal absurdistische theater- en tv-optredens. Later volgden Johnnywood, Lava, Wees Blij Met Wat Je Hebt en Bob & George.

Jules Tielens is psychiater van het Rehabilitatieteam Dak- en Thuislozen van het Amsterdamse Mentrum. Hij schreef samen met psycholoog Maurits Verster het boek Bemoeizorg. Over hem verscheen bij de Ikon de documentaire De straatpsychiater, waarin hij wordt gevolgd bij zijn zorg voor dak- en thuisloze psychatrische patiënten. Jules Tielens en het rehab-team vormen vaak hun enige verbinding met de "normale" wereld.

Informatie op: www.SG.unimaas.nl




Maastricht University