Ingezonden persbericht


BrabantStad 2018 in Pécs, Culturele Hoofdstad 2010.

Het Europees Keramisch Werkcentrum (.ekwc) uit Den Bosch vertegenwoordigt BrabantStad met de tentoonstelling Vitamine Br in Pécs, Hongarije. Pécs is één van de drie culturele hoofdsteden van 2010 naast Essen en Istanbul. De tentoonstelling vindt plaatst van 22 april tot en met 9 mei. Vitamine Br genereert aandacht voor het stedelijk netwerk BrabantStad 2018 en smeedt banden tussen de keramiek van Pécs en Noord-Brabant.

BrabantStad Culturele Hoofdstad 2018
De tentoonstelling van het .ekwc vertegenwoordigt het stedelijk netwerk BrabantStad. Dit collectief bestaande uit de provincie Noord-Brabant en de steden Den Bosch, Breda, Tilburg, Eindhoven en Helmond dingt mee naar de titel Culturele Hoofdstad in 2018. Vitamine Br profileert zich met toegepaste kunst en toont werken afkomstig van de culturele instellingen uit de steden Den Bosch, Breda en Helmond. Het .ekwc introduceert BrabantStad niet alleen als serieuze kandidaat voor de titel Culturele Hoofdstad 2018 maar legt ook het accent op één van Brabants grootste krachten: de creatieve industrie.

Vitamine Br
Iedere Brabantse stad heeft een culturele specialisatie die onderdeel is van de Brabantse creatieve industrie. Vitamine Br toont aan dat deze combinaties bestaan uit Den Bosch keramiek, Breda beeldcultuur en Helmond industrieel erfgoed & textiel. Het .ekwc neemt keramisch werk mee van de kunstenaars Drǎzen VitoloviIJ en Marian Bijlenga en van het ontwerpduo Cathelijne Montens & Krijn Christiaansen. Ook wordt een fotoreportage van fotograaf Johannes Schwartz getoond van keramische designiconen gemaakt in het centrum. Vlisco uit Helmond is al jaren succesvol op de Afrikaanse markt met rijke stoffendessins. In Pécs toont het bedrijf stoffen uit de nieuwste collectie. Het Graphic Design Museum uit Breda laat Typofilm zien. Dit is een collectie van 38 filmpjes die aantoont dat een beeld meer dan 1000 woorden kan zeggen, maar dat andersom precies hetzelfde geldt. Drie in Pécs wonende Nederlandse kunstenaars zullen eveneens hun werk laten zien op Vitamine Br.

Nàdor Gallery
De tentoonstelling is te zien in de Nàdor Gallery van het beroemde Hotel Nàdor, baken van het culturele leven in Pécs. De opening van de tentoonstelling is op 22 april. Vitamine Br is te zien tot en met 9 mei 2010.




Ingezonden persbericht