Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie M.M.A. de Valk

Titel proefschrift
Quality of the Work Life Balance: The importance of values in Well Being Management

---

Promotors:
Prof.dr.ing. T.W. Hardjono (RSM)
Prof.dr. P. de Chauvigny de Blot SJ (Nyenrode Business Universiteit)
---

Datum
22 april 2010 11:30

---

Locatie:
Woudestein, senaatszaal

---

Faculteit
RSM Erasmus University

Minder kans op burnout bij persoonlijk leiderschap

Als er in een gezonde organisatie voldoende aandacht wordt besteed aan inspirerend en spiritueel leiderschap (samengevat als Human Being Management) kan uitval door burnout en stressklachten worden voorkomen. Dit stelt M.M.A. de Valk in zijn proefschrift De kwaliteit van de Balans van Leven en werk - De betekenis van waarden in WelZijns management. Ook aandacht voor zingeving en zelfontplooiing is essentieel. De Valk promoveert op donderdag 22 april 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Als zowel het individuele als collectieve welzijn van mensen voldoende aandacht krijgt en er heldere doelen worden gesteld binnen een organisatie, ontstaat er een goede balans in werk en leven en kan burnout (en langdurige uitval ten gevolge hiervan) voorkomen worden.

Voor zijn thesis deed De Valk aan de hand van diverse casestudies onderzoek naar de effectiviteit van de verschillende vormen van bedrijfsgezondheidszorg. Door waarden gedreven leiderschap, teamspirit en zingeving leveren een positieve bijdrage aan de productiviteit en effectiviteit van het bedrijf of organisatie, omdat hiermee het plezier in werk en het lerend vermogen toeneemt. Persoonlijk leiderschap is niet alleen voor de individuele werknemer een belangrijke vitaliserende factor maar ook voor een bedrijf en organisatie.

Ook besteedt De Valk aandacht aan de kans op het krijgen van een burnout binnen diverse risicovolle beroepen (onderwijs en zorg). Hij doet beleidsaanbevelingen voor primaire preventie en evalueert diverse remedies (i.e. stress- en zelfmanagement geëvalueerd). Van het proefschrift verschijnt een handelseditie bij Uitgeverij Quist. Zie ook www.intermedic.nl