Ingezonden persbericht


Persbericht

Programma straattheater vol verrassing en ontwikkeling

Preview KUNSTEN OP STRAAT

Met de voorbereidingen nog in volle gang, wordt nu al duidelijk dat het komende seizoen van KUNSTEN OP STRAAT er één vol verrassing en ontwikkeling is. Ook zoekt het festival meer dan ooit samenwerking met andere kunstprojecten en evenementen. Deze sterke verbindingen moeten ervoor zorgen dat het publiek een lange processie van straattheater ervaart. En ook kan blijven ervaren, want Stichting KUNSTEN OP STRAAT organiseert dit jaar een symposium met professionals uit de kunstwereld en de politiek om deze discipline eens extra in de spotlights te zetten.

Het straattheaterseizoen wordt traditioneel geopend met de talentenjacht BUITENKANS op 8 en 9 mei in Enschede. Dit jaar schreven maar liefst 80 gezelschappen zich in. Na een zware selectie is het programma van 56 voorstellingen bekend gemaakt (zie website www.kunstenopstraat.nl). Ook de namen van de internationale 20-koppige jury zijn inmiddels bekend. Samen met het publiek letten zij op originaliteit, vakmanschap en de reactie van de omstanders. De winnaar van BUITENKANS krijgt drie betaalde optredens op andere zomerfestivals en een coachingstraject aangeboden.

Lân (Laand)
Onder de vlag van KUNSTEN OP STRAAT worden veel projecten gerealiseerd, waaronder BUITENKANS, 15 straattheaterdagen, het Dinkeldalfestival en de Processie in Diepenheim. Deze vier staan allemaal in het teken van straattheater, straatkunst of locatietheater. Het succes van de eerste editie van het Dinkeldalfestival smaakt naar meer. Dit jaar vroeg de organisatie de Friese kunstenaar, musicus en vogelkijker Sytze Pruiksma om naar Overijssel te komen. Speciaal voor het Dinkeldalfestival op 19, 20 en 21 augustus bewerkt Pruiksma zijn succesvolle cross-over voorstelling Lân (Oerol en New Island Festival in New York) tot een Dinkeldalsuite. Hij voegt er muziek en film aan toe die gebaseerd en geïnspireerd zijn op het landschap rondom de Dinkel. Op 22 april komt Sytze Pruiksma naar Twente om zijn opnames maken. Een mooie gelegenheid om deze kunstenaar aan het werk te zien. Sytze is op 22 april beschikbaar voor foto's en interviews over zijn fascinerende beeldconcert in Overijssel.

EastSite maskers op festival
KUNSTEN Op STRAAT gaat nog meer samenwerking aan.
De bonte stoet van internationale straatkunstenaars doet maar liefst 15 gemeenten aan in Overijssel. Daarbij haakt het festival aan bij lokale evenementen, zoals op 5 juni in Zwolle. Daar werken het Waterval Vertelfestival en KUNSTEN OP STRAAT nauw samen. Hoogtepunten uit het programma zijn ongetwijfeld de prachtige dansvoorstelling 'de Paseo' van Claire Ducreux en de mimevoorstelling 'Chez Leandre' van de beste straatclown uit de wereld, Leandre Riberea. Beiden komen uit Spanje.

Een ander beeldbepalend kunstproject in Overijssel is EastSite. Acht kunstenaars stellen tentoon met hedendaagse sculpturen in de monumentale beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis in Wijhe/Heino. Maar deze kunstenaars vliegen ook uit over de provincie. Zo worden bezoekers van KUNSTEN OP STRAAT op onverwachte plekken geconfronteerd met de maskersculpturen van Cathy Weyders, gedragen door de deelnemers aan het festival.

Straatmusical Daendels
KUNSTEN OP STRAAT is een reizend festival en wat past daar beter bij dan de tournee van de allereerste straatmusical van Nederland? Deze buitenluchtmusical vertelt het verhaal van volksheld Daendels die opkomt voor de bevolking in het oosten van het land. Op veel plaatsen waar KUNSTEN OP STRAAT neerstrijkt, zal ook de bonte wagen van Daendels te zien zijn. Midden op een plein klapt de wagen open en verschijnt plotseling een heel decor.

Seizoensfinale: Processie
De lange vrolijke zomer van straatkunsten sluit op 21 oktober af met een ceremoniële processie door het kunststadje Diepenheim. De Britse broer en zus Dan en Hannah Fox geven twee weken lang workshops waarin liefhebbers hun eigen lantaarn maken. Tijdens de seizoensfinale lopen alle makers met hun lichtcreatie, begeleid door muziek en vuurwerk in een lange processie door het kunststadje. In deze ceremonie van licht en samenzijn geniet Overijssel nog even na van een mooie culturele zomer.

Beeld van Overijssel
Het Festival KUNSTEN OP STRAAT wordt ondersteund door de provincie Overijssel. In de provinciale campagne 'Beeld van Overijssel' van het Festivalbureau staan de vier grote zomerfestivals centraal als culturele paradepaardjes. Speciaal voor KUNSTEN OP STRAAT ontwikkelde dit bureau twee geheel verzorgde KUNSTEN OP STRAAT-arrangementen. In Dalfsen (4 juni) en Hardenberg (12 juni) kunnen bezoekers cultureel maar ook culinair genieten. Een sfeervol hotel maakt de beleving compleet. Kijk voor meer informatie op www.beeldvanoverijssel.nl

Symposium
Zaterdag 8 mei wordt er in poppodium ATAK in Enschede van 20.00 tot 21.30 uur een mini symposium gehouden over de ontwikkeling van straattheater in Nederland. Programmeurs, artiesten en andere belanghebbenden zullen aanschuiven onder leiding van Ingrid Bosman.

NB! Festival KUNSTEN OP STRAAT start met BUITENKANS op 8 en 9 mei in Enschede. Vervolgens reist het festival naar: Hellendoorn op 13 mei, Lochem op 13 mei, Dalfsen op 4 juni, Zwolle op 5 juni, Oldenzaal op 6 juni, Hardenberg op 12 juni, Hengevelde op 20 juni, Hengelo op 26 en 27 juni, Denekamp op 10 aug, Den Ham op 11 aug, Enter op 20 aug, Wierden op 21 aug, Haaksbergen op 17 sept, Almelo op 18 sept, Raalte op 25 sept en Diepenheim op 26 sept. Het Dinkeldalfestival vindt plaats op 19, 20 en 21 augustus en het KUNSTEN OP STRAAT seizoen sluit af met een verlichtende ceremonie: de lantaarnprocessie in Diepenheim op 21 oktober.


---