Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

Embargo tot donderdag 22 april 0.01 uur

WNF-rapport: Nederlanders ontdekken nieuwe slang- en slakkensoorten.

Biologische schatkamer 'Hart van Borneo' is bescherming meer dan waard

Ruim 123 nieuwe plant- en diersoorten zijn de afgelopen drie jaar ontdekt in de oerwouden van Borneo. Ook Nederlanders deden er enkele bijzondere ontdekkingen, zo blijkt uit het rapport Borneo's New World - Newly Discovered Species in the Heart of Borneo dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) vandaag publiceert. Aanleiding is de viering van een inmiddels drie jaar durende samenwerking tussen Brunei, Indonesië en Maleisië. In 2007 besloten deze landen de handen ineen te slaan om het Hart van Borneo, een natuurgebied vijf keer zo groot als Nederland, extra te beschermen.

Een gigantische wandelende tak, een kikker die 's nachts van kleur verandert en een kleine zoetwatergarnaal met een bek vol tanden. Het zijn voorbeelden van de bijzondere soorten die wetenschappers de afgelopen drie jaar ontdekten in het Hart van Borneo. Met 22 miljoen hectare is dit een van de grootste aaneengesloten regenwouden ter wereld. Het WNF zet zich al jaren in voor behoud van dit bijzonder rijke natuurgebied en bedreigde diersoorten -zoals de orang-oetan, de neushoorn, de nevelpanter en de Borneose dwergolifant- die er voorkomen.

Liefdespijl

Ook Nederlandse wetenschappers deden bijzondere vondsten op Borneo. De Dendrelaphis kopsteini, een veelkleurige slangensoort, werd ontdekt door het Nederlands/Duits onderzoeksteam Van Rooijen/Vogel*. De Nederlandse evolutiebioloog Menno Schilthuizen en diens Maleisische student Liew Thor-Seng** stuitten op een nieuw soort naaktslak met een staart die drie keer zo lang als zijn kop. De slak -Ibycus rachelae, vernoemd naar de partner van de Nederlandse bioloog- creëert in rust een eigen nestje door zijn staart om zich heen te wikkelen. Als lid van de Ariophantidae-familie beschikt het dier bovendien over een liefdespijl. De pijl wordt tijdens het paren in de partner geduwd en draagt hormoon-achtige stoffen over die de kans op nageslacht vergroten.

WNF-directeur Johan van de Gronden: ,,2010 Is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit. Dit rapport toont aan dat hoe belangrijk het behoud van soorten is. De hormoon in de liefdespijl van Ibycus rachelae is een van de duizenden nog te ontdekken chemische stoffen die de natuur rijk is. Zo'n stof vormt wellicht ooit de basis voor een nieuwe medicijn.''

Hart van Borneo-initiatief

Sinds het voorjaar van 2007 werken de regeringen van Brunei, Indonesië en Maleisië samen om het gebied voortaan samen te beschermen tegen illegale houtkap, bosbranden en de aanleg van palmolieplantages. De overeenkomst heeft zijn vruchten inmiddels afgeworpen: een Chinees voorstel om de grootste palmolieplantage ooit aan te leggen- 2 miljoen hectare; half zo groot als Nederland - haalde het niet. Ook de aanleg van een snelweg dwars door het gebied ging niet door dankzij dit Hart van Borneo-initiatief. Onderzoek naar nieuwe plant- en diersoorten wijst nu uit dat dit tropische regenwoud inderdaad een biologische schatkamer is, die de moeite van het beschermen meer dan waard is.


---

LET OP EMBARGO TOT 22 APRIL 0.01 UUR