Ingezonden persbericht


Ruim 2600 meisjes actief met techniek tijdens Girlsday 2010

Op donderdag 22 april 2010 openen technische bedrijven en instellingen in het kader van het landelijke evenement Girlsday 2010 hun deuren voor ruim 2600 meisjes van 10-15 jaar. Door heel Nederland zullen zij tijdens Girlsday kennismaken met de wereld van bèta, techniek en ict. De nieuwste schildertechnieken, interactieve rondleidingen en een bezoek aan een bouwplaats zijn slechts enkele van honderden activiteiten die plaatsvinden in het kader van het landelijke evenement Girlsday. VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek is de landelijke coördinator van Girlsday 2010.

De kick-off van Girlsday 2010 vindt plaats op de Noordzee bij het windmolenpark Noordzeewind, waar staatssecretaris Van Bijsterveldt met 20 brugklasmeisjes Girlsday op spectaculaire wijze zal openen. Naast deze startactiviteit, openen ruim honderd bedrijven hun deuren om meisjes kennis te laten maken met de 'ins' en 'outs' van werken in bèta, techniek en ict. Grotere bedrijven zoals Movares, IBM, Metaglas en het Nederlands Architectuur Instituut, maar ook 'kleinere' bedrijven doen mee: een prothesewerkplaats, een drukkerij, orthopedische schoenmakers, tandtechnici, een pianoatelier en drie afdelingen van ziekenhuizen. Meisjes uit de bovenbouw van het basisonderwijs, uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs, dochters van werknemers en Technika10-clubs hebben zich met veel enthousiasme aangemeld.

Girlsday is een Europees initiatief om meisjes enthousiast te maken voor bèta, techniek en ict en wordt dit jaar georganiseerd door VHTO. In vergelijking met andere Europese landen kiezen nog te weinig Nederlandse meisjes voor een technische of bètawetenschappelijke opleiding. Ze hebben vaak geen idee wat een technisch beroep inhoudt en kennen vaak geen technische bedrijven. Het is voor hen leuk om kennis te maken met de dagelijkse beroepspraktijk en veelal een eyeopener om op Girlsday ook vrouwen te ontmoeten in technische functies. Met een aansprekend programma dat aansluit bij de belevingswereld van 10- tot 15-jarige meisjes, draagt Girlsday ertoe bij dat het blikveld van meisjes wat betreft opleidings- en beroepsmogelijkheden in techniek, bèta en ict wordt vergroot.

Girlsday 2010 wordt behalve door VHTO, mede mogelijk gemaakt door een samenwerking van Jet-Net, Platform Bèta Techniek, TechNet en SVGB Kennis- en opleidingencentrum voor uniek vakmanschap.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht