Gemeente Tilburg

PERSBERICHT

20 april 2010

Scholenstrijd Tilburg weer losgebarsten

22 Brabantse scholen nemen het eerst online tegen elkaar op

Sinds begin april strijden 22 teams van middelbare scholen tegen elkaar in de Scholenstrijd Tilburg: een uitdagende kennisstrijd om de titel 'slimste school van Brabant'. Dit jaar heeft de strijd een nieuwe formule. Eerst zijn er voorrondes via een online kennisquiz en een uitdagende schrijfopdracht. De acht scholen die hierbij als beste uit de bus komen, gaan door naar de finale tijdens het Tilburg Studenten Festival op 11 juni 2010.

Pimp your profile
Alle middelbare HAVO en VWO-scholen in Noord-Brabant zijn benaderd om aan de Scholenstrijd mee te doen. De 22 scholen die zich hebben aangemeld komen uit alle delen van de provincie. Zij doen mee met een team van minimaal 4 en maximaal 8 leerlingen uit 4/5 HAVO en 5/6 VWO en een begeleider. De deelnemende teams staan op www.scholenstrijdtilburg.nl, waar zij een eigen profiel hebben aangemaakt. Het team dat de profielpagina het origineelst 'pimpt', verdient hiermee de eerste punten. De beoordeling hiervan op inhoud en creativiteit gebeurt door studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Kennisquiz en schrijfopdracht
Begin april is de eerste van de drie voorrondes van de online kennisquiz begonnen. De quiz bevat vragen over Europa, Brabant, Tilburg, wetenschap en actualiteiten. Iedere quizronde staat twee weken open. De teams kiezen dus zelf een moment om de quiz te maken. Eenmaal begonnen aan de quiz, geldt een tijdslimiet van 20 minuten. De online kennisquiz loopt tot 14 mei. Voor die datum moeten de teams of een afvaardiging van hun schoolkrant ook een artikel schrijven voor het Brabants Dagblad. Het artikel moet ingaan op de rol van de krant in het leven van jongeren. De beoordeling van de artikelen is in handen van studenten van Fontys Hogeschool voor Journalistiek en de redactie van het Brabants Dagblad. Het winnende artikel wordt vóór de finale ook gepubliceerd in het Brabants Dagblad. De tussenstanden van de scores voor de quizrondes, de profielen en het krantenartikel worden bijgehouden op www.scholenstrijdtilburg.nl.

Wie wordt de slimste school van Brabant?
In de tweede helft van mei is bekend welke 8 scholen de meeste punten hebben en doorgaan naar de finale. De finale is voorafgaand aan het Tilburg Studenten Festival op 11 juni 2010. Op het podium van het festival wordt de winnaar van de Scholenstrijd Tilburg 2010 bekendgemaakt.

Organisatie
De Scholenstrijd Tilburg wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden. Het is een initiatief van de vier studentenverenigingen van Tilburg (Olof, Vidar, Plato en D'Artagnan), die zich verenigd hebben in SOTS (Stichting Overleg Tilburgse Studenten). Zij worden hierbij ondersteund door de Universiteit van Tilburg, Fontys Hogescholen, Avans Hogeschool en de gemeente Tilburg. Samen staan zij garant voor een leerzaam en leuk evenement, waarbij zij ook willen laten zien dat Tilburg een uitstekende en gezellige studentenstad is. Dit jaar levert ook het Brabants Dagblad een belangrijke bijdrage in de organisatie.