Ingezonden persbericht

Frank Tarenskeen in Galerie Wit Licht

Sinds zijn vorige expositie in Galerie Wit Licht, toen hij zijn kunstboek 'As vezes tenho ideias felizes' presenteerde, heeft Frank Tarenskeen(1957) veel nieuw werk gemaakt. Dit werk wordt geëxposeerd van donderdag 22april t/m zondag 23 mei. De opening vindt plaats op zondag 25 april om 15.00uur.

De pasteltekeningen die hij van tuinen maakte die toen te zien waren, zijn voortgezet in een serie schilderijen met hetzelfde onderwerp. Zij vormen een lofzang van kleuren op het opbloeien van de natuur en de kracht van het leven. De nuchtere mens moge meer belang hechten aan de vruchten en het naar zijn hand zetten van het land, voor Tarenskeen zijn de bloemen die aan de vruchten voorafgaan zeker zo belangrijk.

Verder zijn op de tentoonstelling portretten te zien, en tekeningen die naar aanleiding van een bezoek aan New York zijn ontstaan,die de dynamiek van deze wereldstad op geheel eigen wijze tonen.

In zijn werk is Tarenskeen wars van modes en trends. Of zijn werk 'hedendaags' of 'actueel' genoemd kan worden, kan hem eigenlijk niets schelen. Waar het volgens hem om gaat is het zo onbevooroordeeld en vrij mogelijk kijken en handelen. Door van zijn publiek hetzelfde te verlangen is zijn werk overigens minder makkelijk te doorgronden dan op het eerste gezicht lijkt: het valt niet mee onbevangen te kijken.

Het begrip 'Kunst' is volgens Frank Tarenskeen welbeschouwd tamelijk onzinnig, maar voor zover hij zich er mee bezig houdt, voelt hij zich meer verwant met de 'leunstoel' functie die Matisse er aan gaf dan de kunst als 'wapen' van Picasso.

Zijn inspiratie voor deze benadering haalt Tarenskeen meer uit de literatuur dan uit schilderkunst: verhalen uit de Zen traditie en gedichten van Fernando Pessoa, met name onder diens heteroniem Alberto Caeiro geschreven betekenen hierin veel voor hem.
Omdat hij als kunstenaar én als mens immer op zoek is naar inzicht, is hij in 2009 begonnen met de studie filosofie aan de Universiteit van Utrecht.

Zijn onderwerpen haalt Frank Tarenskeen uit zijn directe omgeving- zonder op zoek te hoeven gaan, komen ze vanzelf op zijn weg. Ze vormen uiteindelijk niet meer (maar ook niet minder) dan de aanleiding om zijn schilderijen, zoals hij zelf al in 1991 schreef 'niet met verf, maar met liefde' te vullen.

U bent van harte welkom.

De expositie is te bezoeken op:
do. 14.00-20.00u,
vr. 12.00-18.00u,
za. & zo. 12.00-17.00u.

Galerie Wit Licht
Grotestraat 48 Nijmegen.
www.galeriewitlicht.nl

EINDE PERSBERICHT



Ingezonden persbericht