Ingezonden persbericht

BERICHT VOOR DE PERS

2010 wordt een 'goed' wespenjaar

DE MEERN, 22 april 2010 - Deze zomer en herfst zouden we wel eens veel last kunnen krijgen van wespen, dat is de verwachting van Peter Timmermans, entomoloog en technisch manager bij Rentokil Pest Control. Na de goede zomer van 2009 hebben er meer wespenkoninginnen dan gewoonlijk kunnen overwinteren. De afgelopen strenge winter heeft hen niet gedeerd. In tegendeel.

Peter Timmermans: "Wespen houden niet van kwakkelwinters. Zacht weer afgewisseld met vrieskou is schadelijker voor wespen dan de maanden van aanhoudende vorst die we achter de rug hebben. De in 2009 geboren koninginnen hebben zich tijdig teruggetrokken in hun winterschuilplaats en komen - nu de temperatuur omhoog gaat - weer tevoorschijn. Bij Rentokil komen de eerste verzoeken om wespennesten te verwijderen al weer binnen.

Onderzoek*) uit 2009 geeft aan dat wespen een belangrijke plaats innemen als het gaat om overlast van ongedierte. Van alle benoemde ongedierteoverlast komt de wesp bij ondernemers op de derde plaats (in 20% van de gevallen genoemd) en bij de consumenten zelf op de tweede plaats (in 24% van de gevallen genoemd). Veel wespen duidt meestal op de nabijheid van een wespennest. De bouw van een nest wordt in het voorjaar gestart door de koningin en later overgenomen door de werkers. In deze periode gaan de werksters op zoek naar eiwitrijk voedsel om de larven mee te voeden. In ruil daarvoor scheiden de larven een zoetige substantie af. Op het eind van de zomer en in de herfst veroorzaken wespen eigenlijk pas overlast. Er zijn dan geen larven meer in de nesten aanwezig en de werksters gaan dan buiten het nest op zoek naar zoetigheid. Als je op een terrasje van je bier, limonade of ijs zit te genieten, is het ook voor wespen tafeltje-dek-je!

Timmermans: "We verwachten dat we dit jaar veel wespennesten moeten verwijderen. Mensen willen uiteraard graag nog tot laat in de zomer genieten van tuin en terras en dat gaat nu eenmaal niet als je door wespen wordt lastig gevallen. Een natte zomer kan nog helpen een plaag te voorkomen. Maar of we daar nu op zitten te wachten...."

Over Rentokil Pest Control
Rentokil Pest Control treedt op ter preventie en bestrijding van ongedierte, insecten en zwammen. Tevens biedt Rentokil oplossingen voor het weren van vogels. Rentokil Pest Control verzorgt het uitvoeren van inspecties en de rapportage over hygiëne en bouwkundige omstandigheden. Uitgangspunten zijn afnemerseisen, wettelijke eisen, HACCP-systemen en hygiënecodes. Het bedrijf heeft vijf regiokantoren en circa 280 medewerkers.

Door het eigen Pest Control Research & Development Center worden regelmatig innovaties geïntroduceerd, zoals de Mouse Monitoring Unit, RADAR en PestNetOnline. Rentokil heeft een ruime ervaring met weringmaatregelen en een uitgebreid assortiment weringmaterialen. Daarnaast brengt Rentokil Pest Control advies uit op het gebied van bouwkundige staat, stapeling en huishouding.

Rentokil Pest Control is de specialist in de preventie, inspectie en bestrijding van ongedierte in en rond (bedrijfs)gebouwen en bij particulieren thuis. Rentokil Pest Control is een divisie van Rentokil Initial PLC. Met ruim 900 vestigingen in 40 landen is Rentokil Initial marktleider op het gebied van serviceverlening in en om bedrijven en bij particulieren.

*) Onderzoek in januari 2009 uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy in opdracht van Rentokil Pest Control.