Clegg wederom winnaar in levendig debat

22/04/2010 23:44

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Volgens het Nederlands Debat Instituut heeft Nick Clegg het tweede 'Leadersdebate' in het kader van de Engelse verkiezingen gewonnen. Wederom wist hij zich krachtig te presenteren als het nieuwe alternatief. Daarnaast blonk hij uit in helder en persoonlijk taalgebruik. Maar ook David Cameron kan terug kijken op een succesvoller optreden dan vorige week. Hij was scherper in zijn aanvallen en wist af en toe een wig te drijven tussen zijn rivalen. Brown bleef duidelijk achter ten opzichte van zijn concurrenten.

Net als vorige week wist Clegg de andere partijen weg te zetten als 'old politics' en zichzelf te profileren als de frisse wind. Zijn kracht was deze keer met name dat hij met duidelijke en aansprekende oneliners zijn punten wist te maken. Een voorbeeld hier van was toen de rol van Groot Brittannië in Europa besproken werd. Vooral de Conservatieven stellen zich afstandelijk op ten opzichte van Europa en vinden dat de EU moet veranderen. Clegg viel Cameron scherp aan met het statement; 'If you want to change a club you are a member of you get stuck in'. Ook wist hij het meest geloofwaardige antwoord te formuleren op de vraag wat hij als privé persoon doet voor een beter milieu. Daar waar Brown en Cameron met een ingestudeerd voorbeeld een poging deden om aan te tonen dat zij zeer milieu-bewust zijn antwoordde Clegg de vraag met de bekentenis dat hij te weinig doet. Het was kort, krachtig en geloofwaardig. Ook had hij in zijn openings- en slotstatement de meest duidelijke boodschap verpakt in de slogan 'We can be a force for good'.

David Cameron kan ook terug kijken op een veel succesvoller optreden dan vorige week. Hij zette zich stevig af tegen met name Gordon Brown en merkte op enig moment toen Clegg en Brown een onenigheid met elkaar uitvochten scherp op dat er nu al ruzie was binnen de mogelijke coalitie tussen de Liberal Democrats en Labour. Maar ook tijdens dit debat had hij last van de aanwezigheid van Clegg in de zin dat hij moest concurreren in de oppositie tegen Brown.

Brown kwam duidelijk het minst sterk uit de strijd. Al in zijn openingsstatement gaf hij aan dat als dit debat een soort van populariteitspoll zou zijn hij zeker zou verliezen. Impliciet gaf hij hiermee aan dat hij met frisse tegenzin meedeed aan het debat en dat is geen verstandige boodschap. In de rest van het debat viel hij regelmatig terug op statistieken en inhoudelijke analyses die voor een groot deel over de hoofden van de kijkers heen ging.

Volgende week donderdag vindt het derde en laatste debat plaats. Met name op de schouders van Brown en Cameron zal de druk enorm zijn. Vooralsnog is Clegg de man die volop profiteert van deze debatten.

http://www.debatinstituut.nl