Gemeente Gorinchem


Gorinchem organiseert bijzondere ontvangst Teer-, Lijnolie en Ouwe Klare Race

GORINCHEM, 25 maart 2010 - Dit jaar wordt de Teer- Lijnolie en Oude Klare race (TLO-race) alweer voor de vierde keer georganiseerd. Deze roei- en zeilwedstrijd rond de riviervisserij leidt van Werkendam, via Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem naar Woudrichem. Gorinchem pakt dit jaar groots uit met een onthaal in stijl van de Oude Hollandse Waterlinie.

De race

De TLO-race is een spectaculaire roei- en zeilwedstrijd voor vissersboten op de rivier de Merwede en de Afgedamde Maas. Het organiseerde comité onder leiding van Rolf van Andel is erg blij met de medewerking van de gemeente Werkendam, Hardinxveld-Giessendam, Gorinchem en Woudrichem.

De route

* Vrijdagavond 23 april 2010 start de TLO-race onder auspiciën van Het Visserijmuseum Woudrichem. Met de legendarische kennisquiz wordt dan de winnaar van de Werkendamse wisseltrofee `D'n IJzeren Meusik' bepaald

* Zaterdagochtend om 8.30 uur vertrekt de bruine vloot uit Werkendam. Het college van Hardinxveld-Giessendam scheept in op de notabele rietaak D'n Ouwe Biesbosch. Zij zullen hun kritische oog werpen op de defilévarende zalmschouwen. De uitreiking van de wisseltrofee `De Verloren Zalm' vindt aansluitend plaats bij Visserijbedrijf Klop in Boven-Hardinxveld.

* Vervolgens koerst de vloot richting de Lingehaven in Gorinchem. Daar worden de zalmvissers rond 11 uur verwelkomd door burgemeester IJssels. De schutterij onthaalt de vloot met kanonschoten en het Zalmvisserskoor `Ongestaagd' zorgt voor de muzikale omlijsting. In het kader van themajaar "Historische vaartuigen en Waterlinie', wordt er een toneelstuk over de Oude Hollandse Waterlinie opgevoerd en zullen diverse kramen rondom de Lingehaven opgesteld staan. Aansluitend wordt de meest authentieke zalmschouw en bemanning beloond met de uitreiking van de Gorcumse wisseltrofee `De Zilveren Bliek'.

* Na de traditionele kreet `zalm vernomen' vertrekt de vloot naar de Historische Stadshaven van Woudrichem. Daar start de race rond 13.30 uur op de afgedamde Maas naar de Andelse Sluis en weer terug.

De winnaar mag met de felbegeerde Woerkumse wisseltrofee `Onze Lieve Vrouwe van het Vissersgilde' naar huis.

Belangstellend publiek kan de vloot volgen vanaf de dijken langs de Merwede en de Afgedamde Maas, in de Lingehaven Gorinchem en de Historische Stadshaven Woudrichem.