Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Prof.dr. B. Visser

Titel oratie
Kijk, organisatie-economie

---

Leerstoel:
Bijzonder hoogleraar Economie van besluitvormingsprocessen

Datum
23 april 2010 16:00

---

Locatie:
Woudestein, aula

---

Faculteit
Erasmus School of Economics (ESE)

'Nieuwe' economen houden zich bezig met de mensen in de organisaties

Werkloosheid, inflatie en kosten-batenanalyses niet meer de leidende thema's in economisch onderzoek

De meeste mensen denken bij economisch onderzoek werkloosheid, inflatie, kosten-batenanalyses, en wellicht aan markten en kartels. Maar is een nieuw soort econoom ontstaan die niet alleen naar wiskundige modellen kijkt, maar meer naar de manier waarop organisaties intern functioneren. Dit stelt Bauke Visser in zijn oratie `Kijk, organisatie-economie', waarmee hij het ambt van bijzonder hoogleraar Economie van Besluitvormingsprocessen vanwege de Vereniging Trustfonds EUR in de Erasmus Universiteit aanvaardt.

Volgens Visser wil deze econoom vooral de mens in de organisatie op zijn huid zitten. Hij wil begrijpen hoe deze besluiten kan beïnvloeden, hoe hij taken toedeelt of toebedeeld krijgt, hoe hij is als hij zijn taken uitvoert, als hij nadenkt of het gepast is om in te grijpen in andermans werk, etcetera.

Visser stelt in zijn oratie dat deze economische kijk op organisaties broodnodig is als aanvulling op de bestuurskundige benadering van organisatieproblemen in de publieke sfeer en van de Organizational Behaviour benadering van organisaties in het algemeen.

Prof.dr. Visser doet onderzoek op het gebied van de organisatie-economie. Hij is geïnteresseerd in de wijze waarop managers hun medewerkers proberen te motiveren. Zijn onderzoeksbelangstelling gaat ook uit naar corporate en political governance. Maar het grootste deel van zijn tijd besteedt hij aan onderzoek naar besluitvormingsprocessen in organisaties. Zijn werk op het gebied van groepsbesluitvorming is verplichte kost voor promovendi op toonaangevende universiteiten in de Verenigde Staten en Europa.

Bauke Visser studeerde econometrie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij cum laude afstudeerde. In 1998 promoveerde hij aan het European University Institute in Florence, Italië. Na zijn promotie werkte hij bij Shell in corporate planning, en sinds 2000 is hij verbonden aan de Erasmus Universiteit.

De oratie wordt in het Engels uitgesproken.