Universiteit van Tilburg

Persbericht 19 april 2010

Keuze-sites over de zorg kunnen beter

Promotie Olga Damman vrijdag 23 april

De presentatie van keuze-informatie over de zorg op websites kan beter. Om het gebruik ervan te vergemakkelijken moet dit soort informatie beperkt blijven tot punten die mensen meewegen in hun keuze, moet helder zijn wat de informatie betekent en moet deze eenduidig worden gepresenteerd. Dat blijkt uit onderzoek waarop Olga Damman op vrijdag 23 april promoveert bij Tranzo aan de Universiteit van Tilburg.

Keuze-informatie aanbieden alleen is niet genoeg om zorggebruikers actieve, goed geïnformeerde keuzes te laten maken, één van de voorwaarden voor het slagen van gereguleerde marktwerking in de zorg. Mensen wenden zich eerder tot familie, vrienden en artsen dan tot dit soort informatie, zo blijkt uit eerder onderzoek. Terwijl bekend is dat mensen wel geïnteresseerd zijn in keuze-informatie. Olga Damman onderzocht hoe deze informatie wereldwijd wordt gepresenteerd op internet en keek naar presentatiewijzen die zorggebruikers helpen bij het maken van keuzes in de zorg. Daarvoor gebruikte ze de Consumer Quality Index (CQ-index), de Nederlandse standaard voor het meten van ervaringen van patiënten met de zorg.

Presentatie
De presentatie van de informatie blijkt een belangrijk knelpunt. Keuze-informatie is nog veel te complex. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat mensen een ogenschijnlijk gemakkelijke keuze nog best vaak 'fout' maken. In een experiment koos 12% van de respondenten niet de beste zorgaanbieder. Ook bleek een kwart van de vragen over de verstrekte keuze-informatie fout beantwoord. "Er is te veel informatie", verklaart Olga Damman, "de informatie is lang niet altijd relevant, er wordt te moeilijke taal gebruikt en er worden allerlei symbolen en getallen door elkaar gepresenteerd. Het is eigenlijk geen wonder dat mensen dan afhaken."

Helder en toegankelijk
"Keuze-informatie op internet moet zo eenvoudig te begrijpen zijn als de informatie van vrienden of familie en tegelijk betrouwbaar, dus onderbouwd met gedegen onderzoek", stelt Damman. Dat maakt het niet eenvoudig een goede keuzesite te maken. "Als de overheid wil dat meer mensen hun voordeel doen met keuze-informatie, dan moeten we dus investeren in heldere en toegankelijke informatie. Informatie op het web moet aansluiten bij de belevingswereld van de consument. Anders schiet keuze-informatie zijn doel voorbij."

Olga Damman (1981) studeerde sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (cum laude) en werkte van 2006-2009 bij het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Haar promotieonderzoek voerde ze uit bij het NIVEL en Tranzo, wetenschappelijk centrum voor transformatie in zorg en welzijn van de UvT. Het onderzoek werd gefinancierd door het Ministerie van VWS en ZonMw. Sinds 1 januari 2010 werkt ze bij de afdeling Sociale Geneeskunde van het VUmc en het EMGO+ instituut.