Gemeente Hilversum

Symposium DUDOK 2010

publicatiedatum: dinsdag 20 april 2010

Ter ere van het 125ste geboortejaar van de architect Willem Marinus Dudok (1884-1974) organiseert Museum Hilversum het symposium Dudok 2010 op vrijdag 23 april van 10 tot 17 uur.

Locatie
Raadhuis Hilversum
Dudokpark 1
1217 JE Hilversum

Dudok heeft als gemeentearchitect een groot stempel op Hilversum gedrukt, door zijn stedenbouwkundige plannen en gebouwen. Hij bouwde in 1931 het Hilversumse Raadhuis, een ´gesamtkunstwerk´ van architecten, ambachtskunstenaars en vormgevers. Het symposium gaat over een aantal hedendaagse vraagstukken binnen de architectuur.

Actueel
Onder het juk van het modernisme werd de afstand tussen ambacht, vormgeving en architectuur steeds groter. Maar het ambacht is binnen de hedendaagse ontwerpsector weer heel actueel. Architecten en vormgevers werken meer en meer handmatig en maken gebruik van traditionele technieken en materialen. In tijden van crisis zijn kwaliteit en duurzaamheid belangrijke graadmeters. Decoratie, ornament en traditionalisme zijn terug en de belangstelling voor natuurlijke materialen en vakmanschap is groter dan ooit. Voor het symposium is een keur aan interessante sprekers uitgenodigd: naast journalist Bernard Hulsman (NRC), architecten Michiel Riedijk en Sjoerd Soeters en vormgever Christien Meindertsma zullen conservator Thimo te Duits (Boymans van Beuningen) en publicisten Marjan Unger en Hans Ibelings hun ideeën over architectuur, vormgeving en kunst uiteenzetten. Ook Thomas Eyck, ´uitgever´van vormgevingsproducten, zal zich presenteren op het symposium.

Het Nieuwe Ambacht
Tijdens een uitgebreid programma zal de relatie tussen architectuur en ambacht en ambacht en vormgeving worden onderzocht. De kloof met het ambacht leek decennia lang niet te overbruggen maar nu zoeken de verschillende disciplines elkaar op. Aan het woord komen onder andere de architect Sjoerd Soeters bekend om zijn uitbundige gebruik van ornament. De jonge veelbelovende ontwerper Christien Meindertsma vertelt over ambachtelijke technieken en het belang van onderzoek en experiment. Theorie en praktijk, analyse en inspiratie wisselen elkaar tijdens het symposium af.

Architectuurroute
Ter afsluiting van het programma is er een architectuurroute uitgezet langs een aantal uitgesproken gebouwen in Hilversum. Meer dan welke andere plaats kent Hilversum een staalkaart van de architectuur van met name de twintigste en eenentwintigste eeuw, waaronder een Dudok basisschool, Gooiland (Duiker), Sporthal de Lieberg (Mecanoo), de Brandweerkazerne (Hertzberger) en het gebouw van de Wereldomroep (Van den Broek en Bakema).

Aanmelden
Kerkbrink 6
1211BX Hilversum
T 035 6292826
E museumhilversum@hilversum.nl
W www.museumhilversum.nl

Kosten
Aan deelname zijn geen kosten verbonden, wel willen wij geïnteresseerden met klem verzoeken hun deelname aan te kondigen op bovenstaand adres, zodat er voldoende readers en overige faciliteiten gegarandeerd kunnen worden.

Locatie
Raadhuis Hilversum
Dudokpark 1
1217 JE Hilversum

Vragen
Anne van der Zwaag, organisatie - info@meetanne.com, 06-21594575 Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum -
s.vanbreugel@hilversum.nl, 06-51245622
Sabien Stols, Museum Hilversum afd. communicatie - s.stols@hilversum.nl, 035-6292501