Gemeente Hoorn

West-Friesland stelt regionale woonvisie op

Op vrijdag 23 april bespreken regionale bestuurders, ondernemers, makelaars en maatschappelijke organisaties de regionale woonvisie. De negen West-Friese gemeenten hebben een regionale woonvisie 2010-2019 opgesteld om voorbereid te zijn op demografische veranderingen, zodat ook in de toekomst inwoners van West-Friesland zo kunnen wonen als zij willen. De komende jaren zijn minder woningen nodig dan vooraf gedacht. Ook is er door de vergrijzing behoefte aan een ander soort woningen. Daarom willen de gemeenten regionale afstemming.

Deze nieuwe woonvisie is een vervolg op de eerder gemaakte woonvisie 2005-2015. Centrale doelstelling van de nieuwe visie is het beter op elkaar laten aansluiten van vraag- en aanbod en het verbeteren en verder uitbouwen van de regionale samenwerking.

Concept woonvisie
In de woonvisie zijn uitgangspunten opgenomen over het aantal te bouwen woningen in West-Friesland, maar ook over het soort woningen. De komende jaren zijn minder woningen nodig dan vooraf gedacht. West-Friesland krijgt in de toekomst meer senioren en meer eenpersoonshuishoudens. De woningbouw moet afgestemd worden op deze doelgroepen. Daarnaast hebben de West-Friese gemeenten de ambitie om alleen nog duurzame woningen te laten bouwen. Het gaat dan niet alleen om duurzaam materiaalgebruik en energiezuinigheid, maar ook om levensloop bestendigheid en veiligheid.

Vervolg
Op vrijdag 23 april komen regionale bestuurders, ondernemers, makelaars en maatschappelijke organisaties bij elkaar om hun mening over de concept visie te laten horen. Eind 2010 komt er een definitief ontwerp van de regionale woonvisie West-Friesland. Hierin wordt de inbreng van de deelnemers aan de bijeenkomst meegenomen. Nadat het in het regionaal bestuurlijk overleg behandeld is, is het begin 2011 aan de West-Friese gemeenteraden om de visie vast te stellen. Laatste wijziging van deze pagina: 21 april 2010