Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hoenderloo, 21 april 2010

Grafmonument van Anton en Helene Kröller-Müller toegankelijk voor publiek

Bezoekers van Het Nationale Park De Hoge Veluwe krijgen op vrijdag 23 april (12:00 - 17:00), zaterdag 24 april (10:00 - 17:00) en zondag 25 april (10:00 - 17:00) de unieke kans om het graf van de stichters van het Park, Anton en Helene Kröller-Müller, te bezoeken.

Laatste rustplaats
Het echtpaar Kröller-Müller was zo verbonden met het Park dat het niet vreemd is dat zij hier hun laatste rustplaats hebben gevonden. Helene stierf in 1939 en twee jaar later werd haar man Anton naast haar bijgezet op de zuidhelling van de Franse Berg. Het graf had geen betere plaats kunnen krijgen want de locatie straalt absolute rust uit. Het is normaliter voor bezoekers niet mogelijk om het graf te bezoeken, maar zij kunnen vrijdag 23 april (12:00 -17:00), zaterdag 24 april (10:00 - 17:00) en zondag 25 april (10:00 - 17:00) het graf wel bezoeken.

Routebeschrijving
Bezoekers kunnen het graf bereiken door vanaf het Marchantplein langs de fietsenherstelwerkplaats te lopen. Hier begint de gele wandelroute richting Franse Berg. Zij steken het fietspad en de klinkerweg over en gaan rechtdoor. Vervolgens gaan zij het klaphek door, waarna ze via een steile trap omhoog gaan. Bovenaan de trap gaan ze rechtsaf om vervolgens bij de eerstvolgende kruising linksaf te gaan. Daarna houden ze links aan totdat ze een hek zien. Bij dit hek kunnen bezoekers naar binnen en kunnen zij het pad vervolgen naar het graf. Er zullen deze dagen gidsen staan om bezoekers informatie te geven over het bijzondere echtpaar dat hier begraven ligt.

Anton en Helene Kröller-Müller
Zakenman Anton Kröller's grote hobby was het jagen op grofwild. Om deze hobby uit te kunnen oefenen, kocht hij begin 20e eeuw grote stukken land op de Veluwe en creëerde zo een aaneengesloten landgoed. Rond 1917 had hij maar liefst 6.800 hectare grond aangekocht en had hij de bekende architect Berlage opdracht gegeven tot de bouw van Jachthuis St. Hubertus. Helene Kröller-Müller, een kunstliefhebster, was in staat een grote collectie kunstwerken aan te kopen dankzij het vermogen dat haar man vergaarde. Haar droom was om deze collectie in een museum aan het publiek tentoon te stellen. Omdat Kröller's firma in de twintiger en dertiger jaren grote verliezen leed, kon de familie haar bezit echter niet meer zelf in stand houden. Helene's kunstcollectie werd in 1928 overgedragen aan de Kröller-Müller Stichting. Deze collecte werd later aan de staat der Nederlanden geschonken, op voorwaarde dat er een museum gebouwd zou worden voor alle werken. Het Park werd in 1935 overgedragen aan de Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het staat buiten kijf dat het echtpaar Kröller-Müller van zeer grote betekenis is geweest voor zowel het Park als het Kröller-Müller Museum.



Ingezonden persbericht