Nieuwe oefenprogramma's voor laaggeletterden

23/04/2010 09:50

Stichting Lezen & Schrijven

ETV.nl lanceerde op 23 april jl. twee nieuwe (oefen)programma's voor laaggeletterden. De succesvolle reeks Lees en Schrijf!-materialen kreeg uitbreiding met Lees en Schrijf! Het leesplankje en Lees en Schrijf! Taal dichtbij.

De volstrekt unieke multimediale aanpak van ETV.nl om laaggeletterden te motiveren te leren lezen en schrijven, is een succes.

Ruim 108.000 mensen bestelden inmiddels de werkboeken bij de eerste drie programma's en ruim 80.600 mensen oefenen inmiddels op www.leesenschrijf.nl.

Uit het kwalitatieve onderzoek naar de tweede serie blijkt dat de materialen uiterst positief wordt beoordeeld. De materialen hebben een positief effect op het verbeteren van de lees- en schrijfvaardigheden, zowel zelfstandig als in een cursus, op het zelfvertrouwen van laaggeletterden en indirect, doordat het programma in brede zin bijdraagt aan de bekendheid met de problematiek, aan taboedoorbreking. Voor gebruikers is het materiaal bovenal een non-formeel middel. De onderwerpen spreken aan en men verbetert behalve lees- en schrijfvaardigheden ook allerlei andere alledaagse praktische vaardigheden. Met name hierom wordt het materiaal ook door andere docenten, sociale vrijwilligers, therapeuten en begeleiders voor hun cliënten besteld.

Vervolgseries Lees en Schrijf! Het leesplankje en Lees en Schrijf! Taal dichtbij

Op vrijdag 23 april jl. heeft ETV.nl twee nieuwe programma's gelanceerd: Lees en Schrijf! Het leesplankje en Lees en Schrijf! Taal dichtbij. Dat gebeurde tijdens de conferentie 'Het draait altijd om de deelnemer'. Met het eerste programma leren gebruikers de basisprincipes van het Nederlandse schrift aan de hand van 170 woorden. Zij leren klanken, letters en woorden herkennen zowel in beeld als in geluid. Dat gebeurt in een gameachtige setting in de vorm van een memoryspel op 4 levels. Het online programma richt zich niet alleen op laaggeletterden, maar ook op oud- en nieuwkomers.

Lees en Schrijf! Taal dichtbij laat een televisiekijker zien hoe je je aanmeldt voor een lees- en schrijfcursus, hoe een les verloopt, welke lesstof aan bod komt, wie voor de klas staat en wie de anderen in het lokaal zijn. Het programma bestaat uit zes tv-afleveringen van zo'n 12 minuten en uit zes registraties van echte lees- en schrijflessen op www.leesenschrijf.nl. De uitzendingen zijn te zien via diverse regionale zenders.

Belang van informeel oefenmateriaal

Ben Vaske, directeur van Stichting Expertisecentrum ETV.nl, is bijzonder blij dat er wederom nieuw oefenmateriaal is. 'Uit onderzoek blijkt dat onze materialen uiterst relevant zijn voor de groep informele leerders. Cijfers laten dat ook zien. Duizenden mensen oefenen op internet en bestellen werkboeken'. Volgens hem is het belangrijk dat er steeds nieuw aanbod is voor mensen die bereid zijn in eigen tijd aan hun taal-, reken- en digitale vaardigheden te werken. 'Zo lanceerden we onlangs het online programma Klik & Tik. Het internet op. Daarmee kunnen mensen hun internetvaardigheden oefenen. In twee weken tijd werd dit materiaal al door ruim 1.500 mensen gebruikt'.

Terugdringen laaggeletterdheid

Ons land telt anderhalf miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De aanpak van laaggeletterdheid is prioriteit van het kabinet. Met de Lees en Schrijf!-programma's begon in 2007 een voor ons land volstrekt nieuwe aanpak van laaggeletterheid. Lees en Schrijf! Het leesplankje werd mogelijk dankzij een financiële bijdrage van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Van A tot Z betrokken, Aanvalsplan Laaggeletterdheid 2006-2010). Lees en Schrijf! Taal dichtbij werd mogelijk dankzij bijdragen van het ministerie van OCW, Fonds 1818, Skan Fonds, campagne 'Doe weer mee', producent Idee aan Zee en Stichting Expertisecentrum ETV.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.leesenschrijf.nl