Gemeente Beverwijk


Nieuwe college aan de slag

Tijdens de raadsvergadering van 8 april is het nieuwe college geïnstalleerd. Maarten Dijkshoorn (PvdA) en Frank Frowijn (CDA) blijven aan als wethouder. Nieuw in het college zijn Frans Koster (VVD) en Haydar Erol (GroenLinks). Het nieuwe college stelt zich kort aan u voor.

Wie doet wat?
Wie is waarvoor verantwoordelijk? Wie houdt zich bezig met verkeer? Of met groen? Kunst en Cultuur? Hieronder kunt u dit rustig nalezen.

Burgemeester Han van Leeuwen

''Als burgemeester heb je weinig te vertellen over de mensen met wie je werkt. De werving en selectie van ambtenaren wordt gedaan door de directie, de raadsleden worden door de samenleving gekozen, de wethouders worden door de raad benoemd. Maar dat betekent niet dat ik er niet wat van kan en mag vinden. Ik zal voor nu mijn mening beperken tot wat ik verwacht van het openbaar bestuur in de komende raadsperiode 2010-2014. Kern zal zijn bezuinigen met instandhouding van kwaliteit. Dat zal niet gemakkelijk zijn. Daarom ben ik hartstikke tevreden met een college van 4 partijen dat kan steunen op 19 van de 25 raadszetels. Dat biedt ruimte voor brede afweging van belangen, waarbij niet alleen de meerderheid maar ook de minderheid aan haar trekken komt. Ik verheug me op de samenwerking, binnen het college, met de raad en met de samenleving.'' Portefeuille
Bestuurlijke coördinatie, openbare orde en veiligheid, personeel en organisatie, facilitaire zaken en de projecten nieuwbouw Stadhuis en Beverwijkse Bazaar.

Wethouder Maarten Dijkshoorn

Maarten Dijkshoorn is begonnen aan zijn derde achtereenvolgende periode als wethouder en heeft er zin in. Dijkshoorn: "Wat mijn portefeuille betreft wil ik graag flinke stappen zetten in de herstructurering van De Plantage en de bouw van nieuwbouwwijk Westelijk Beverwijk. De afgelopen jaren zijn hierover in de gemeenteraad belangrijke besluiten genomen en in deze periode kunnen we zichtbaar aan de slag. Dit geldt ook voor de verdere invulling van het stationsgebied met daarin ondermeer het nieuwe Stadhuis en het kinder- en jeugdcentrum van Heliomare. Daarnaast vind ik het van belang dat we doorgaan met het investeren in groen. Daarbij denk ik aan het afronden van park De Duinen (bij de in aanleg zijnde rotonde Zeestraat) en de aanleg van het Aagtenpark. Verder wordt het voormalige volkstuinencomplex in Westerhout ingericht en bij het park betrokken." Dijkshoorn heeft ook de portefeuille financiën. Hoe kunnen al die grote projecten betaald worden? Dijkshoorn: "We krijgen als gemeente te maken met forse rijksbezuinigingen. Het is de kunst hier zo mee om te gaan dat inwoners hier zo min mogelijk van merken." Portefeuille
Financiën, wonen, groen, wijkbeheer, cultuurhistorie/monumenten, stedelijke vernieuwing en projecten Stationsgebied, herstructurering oude wijken, Westelijk Beverwijk en de A22.

Wethouder Frans Koster

Frans Koster is geen onbekende als wethouder. De zelfstandig ondernemer was al wethouder in de periodes 1983-1984 en 1998-2004. Koster staat voor openheid, duidelijkheid en snelle besluitvorming en heeft een portefeuille die hem naar eigen zeggen uitstekend past. "De zaken waar ik met deze portefeuille verantwoordelijk voor ben, passen het beste bij mijn natuur", aldus Koster. "Ik ben verantwoordelijk voor hele concrete zaken als ruimtelijke ordening, vastgoed en verkeer. Ik zou graag een einde maken aan een aantal onlogische verkeersituaties in Beverwijk. Om die reden ga ik dan ook binnenkort met ambtenaren van verkeer met de fiets door Beverwijk om me te laten bijpraten en te zien wat we eraan kunnen doen. Verder hoop en verwacht ik dat we dit jaar kunnen starten met de uitvoer van de Oostelijke Doorverbinding. Samen met de Westelijke Randweg wordt dit de ring rondom Beverwijk.'' Portefeuille
Ruimtelijke ordening, bouwen en welstand, riolering en water, vastgoedzaken, verkeer en vervoer en projecten Oostelijke Doorverbinding, Meerplein en ook de A22.

Wethouder Frank Frowijn

Frank Frowijn gaat zijn tweede achtereenvolgende periode in als wethouder en is blij dat hij mag meewerken aan het verder verfraaien van de stad. "We gaan samen verder op de ingeslagen weg. De vorige collegeperiode zijn grote en belangrijke besluiten genomen die deze collegeperiode daadwerkelijk zichtbaar worden opgestart. Ik denk dan aan de Wijkerbaan, het Meerplein, herstructurering van industriegebied De Pijp, maar bijvoorbeeld ook aan zaken als de verdere invulling van de economische ontwikkeling en kunstgrasvelden op sportpark Adrichem." Portefeuille
Economische zaken, haven, milieubeleid, sport, reiniging, onderwijs en de projecten Broekpolder, Wijkerbaan en herstructurering van industiegebied De Pijp.

Wethouder Haydar Erol

Haydar Erol is in Turkije geboren en van origine onderwijzer. In Griekenland studeerde hij politicologie en hij ontmoette daar ook zijn Nederlandse vrouw. Samen met haar heeft hij zich in Nederland gevestigd. "De liefde bracht me naar Nederland", zegt hij daar zelf lachend over. In Nederland ging hij in 1992 werken bij het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Erol is blij dat hij aan de slag kan als wethouder en minstens net zo blij met de portefeuille waar hij verantwoordelijk voor is. "De afgelopen twaalf jaar als raadslid heb ik ontdekt dat de onderwerpen uit deze portefeuille het dichtste bij mij staan. Sociale zaken en welzijn gaan namelijk bij uitstek over mensen en belangrijke voorzieningen om hen te helpen die dat het hardst nodig hebben. Iedereen moet kunnen blijven meedoen in onze samenleving en ik ben blij dat ik de mogelijkheid krijg om daar als wethouder aan bij te dragen. Natuurlijk deed ik dat als raadslid al, maar de raad geeft vooral opdrachten aan het college en stelt de kaders. Als wethouder kan ik nu zélf echt dingen in gang zetten en de opdrachten dus ook zelf uitvoeren. Daar kijk ik erg naar uit en vind het een grote eer." Portefeuille
Sociale zaken, kunst en cultuur, welzijn, jeugd, zorg, Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en het project Zorginfrastructuur.

Collegeprogramma

Momenteel werkt het college hard aan het collegeprogramma voor de komende periode. In het collegeprogramma legt het college van B&W de beleidsvoornemens vast die zij in deze collegeperiode (2010-2014) wil realiseren. Het programma geeft een doorkijk van wat het college in de bestuursperiode wil bereiken, wat ze daarvoor wil doen en wat het kost. In het collegeprogramma wordt het Coalitieprogramma verder uitgewerkt. Vervolgens wordt dit besproken met de gemeenteraad. Na akkoord gaat het college met het collegeprogramma aan de slag en gaan wij ondermeer op deze website uitgebreid op het programma in.

20 april 2010