GroenLinks Amersfoort


Goede dagopvang maakt Amersfoort veiliger

Vrijdag 23 april 2010, 02:24u - Erik van Vliet

Sinds de opening van de opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen hebben zich nauwelijks incidenten voorgedaan en de beleving van de veiligheid is verbeterd. Dat blijkt uit de monitor opvangvoorziening Smallepad die het college aan de raad heeft gestuurd. Uit de monitor komt het beeld naar voren dat het rustig is rond de dagopvang. Sinds de gedoogplek aan het Smallepad is opgeheven is dat zelfs in versterkte mate het geval. GroenLinks-raadslid Erik van Vliet: "Het toont aan dat de daklozenopvang de stad veiliger heeft gemaakt."

Monitor veiligheid en leefbaarheid
Bij de besluitvorming over de opvangvoorzieningen voor dak- en thuislozen (april 2008) is afgesproken om de ontwikkeling van veiligheid en leefbaarheid in de directe omgeving van de opvangvoorzieningen te monitoren. Zo kan de gemeente een vinger aan de pols houden en desgewenst de veiligheid- en beheermaatregelen bijstellen. In principe zijn voor elke opvanglocatie drie metingen afgesproken: de 0-meting, een half jaar voor de opening, een 1-meting, een half jaar na de ingebruikname en een 2-meting, een jaar na de
1-meting.

Dagopvang voor dak- en thuislozen
In juni 2009 is de (tijdelijke) algemene dagopvang voor dak- en thuislozen aan het Smallepad in gebruik genomen. De voorziening aan het Smallepad heeft een capaciteit van maximaal 45 personen per dag. Gemiddeld over de dag verspreid zijn er in totaal circa 35 mensen die gebruik maken van de voorziening. De opvang zal hier gevestigd blijven tot het pand aan de Kleine Haag beschikbaar is (nu tijdelijke opvang dak- en thuisloze alcoholisten).

Uitkomsten onderzoek en interviews
De politiecijfers laten zien dat het aantal incidenten in 2009 over de hele linie flink is teruggelopen, zowel in het onderzoeksgebied Smallepad als in het referentiegebied Stadskern / Zonnehof. In het onderzoeksgebied is sprake van vermindering van meer dan 35%, in de binnenstad van ruim 30%. Ditzelfde beeld komt ook naar voren uit de Monitor Leefbaarheid en Veiligheid in de Stadspeiling 2009 van de gemeente. Hierin wordt geconstateerd dat de veiligheid stadsbreed is verbeterd. De monitor laat ook zien dat de 'overlast van zwervers en daklozen' welke bij de meting in 2007 in de Stadskern nog boven aan de probleemlijst stond, in 2009 zelfs niet meer in de top 5 voorkomt.

Bron: Raadsinformatiebrief Gemeente Amersfoort 20 april 2010