Gemeente Lelystad

Gemiddeld aantal vliegtuigen in maart

Vrijdag 23 april 2010

Het vliegtuigsignaleringssysteem van de gemeente Lelystad heeft in de maand maart 4.639 vluchten boven het stedelijk gebied van Lelystad geregistreerd en vastgelegd. Dat is ongeveer het maandelijkse gemiddelde in deze periode van het jaar. In februari ging het om 4.213 vluchten.

In de maand maart 2010 zijn twee laag overvliegende vluchten geregistreerd. In beide gevallen betrof het echter geen verkeer van en naar Schiphol, maar ging het om twee moderne microlights (LSA's - Light Sport Aircraft) afkomstig van Lelystad Airport. Deze moderne LSA' s zijn inmiddels - net als grotere vliegtuigen - met een transponder uitgerust, zodat ze door het vliegtuigsignaleringssysteem worden geregistreerd.

Het beeld dat vliegverkeer zich in de regel aan de geldende vlieghoogten houdt, wordt ook met de cijfers van maart bevestigd. De regel is dat vliegtuigen tot aan de Knardijk (de grens tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland) niet onder de 4.000 voet (1.200 meter) komen. Dit voorkomt mogelijk contact met kleiner vliegverkeer dat in dit gebied tot 3.500 voet mag vliegen. Als het vliegsignaleringssysteem `overtredingen' registreert, dan meldt de gemeente deze bij het Bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS).

Nachtvluchten

Het vliegtuigsignaleringssysteem registreert ook in hoeverre 's nachts wordt gevlogen. Daarbij wordt met name gelet op de hoeveelheid vliegtuigen die lager komt dan 7.000 voet. Van vliegtuigen boven de 7.000 voet wordt veel minder (geluid)hinder ervaren. Nachtvluchten beneden de 7.000 voet (2.100 meter) komen zeer weinig voor: in de maand maart 2010 vlogen tussen middernacht en 6.00 uur 's ochtends vier vliegtuigen lager dan 7.000 voet. Tussen 23.00 en 7.00 uur waren dat er dertien.

Meer informatie over het vliegtuigsignaleringssysteem is te vinden onder Luchthaven Lelystad.

---