Politieberaden verontrust over toename vandalisme

23/04/2010 10:56

VTS Politie Nederland

Het Korpsbeheerdersberaad en de Raad van Korpschefs zijn verontrust over de in de Integrale Veiligheidsmonitor 2009 geschetste ontwikkeling van m.n. het aantal gevallen van vandalisme in ons land. Ook op andere delictensoorten, waaronder woninginbraken en overvallen, zien de korpsbeheerders en korpschefs een duidelijke stijgende trend, terwijl de afgelopen jaren de meeste delictsvormen een dalend volume lieten zien.

De afgelopen jaren heeft de politie samen met andere partijen op vele thema's in de openbare orde en rechtshandhaving intensief gewerkt aan het veiliger maken van Nederland. Binnen de politie is de afgelopen twee jaar o.a. geïnvesteerd in de kwaliteit op het gebied van de opsporing via het Programma Versterking Opsporing. Hierdoor zijn de prestaties van de politie verbeterd en heeft de aanpak van criminaliteit een stevige impuls gekregen.Tot 2008 lieten de algemene politiecijfers een positieve ontwikkeling zien op een aantal fronten, onder andere ten aanzien van het aantal aangiftes en de veiligheidsbeleving van burgers. Deze laatste Intergrale Veiligheidsmonitor laat echter zien dat er op een aantal veiligheidsterreinen geen vooruitgang is geboekt of er zich zelfs een negatieve trend aftekent.

De politieberaden constateren tegelijkertijd dat de slagkracht van de politieorganisatie steeds meer onder druk komt te staan als gevolg van opeenvolgende bezuinigingen. Ook is de politie meerdere malen geconfronteerd met extra taken, kwaliteitseisen en prioriteiten. De komende periode zullen de korpsbeheerders en korpschefs een stijging van het aantal politiemensen bepleiten. Het bezuinigen op Blauw is wat de politietop betreft funest voor het aanpakken van de prioriteiten die zich ook aan de hand van deze Veiligheidsmonitor aandienen.

De politietop benadrukt dat, naast een volwaardige inzet van de politie, de integrale aanpak vanuit diverse partners in veiligheid, cruciaal is voor het aanpakken van veiligheidsvraagstukken. Zo moet de politie kunnen rekenen op bijdragen vanuit o.a. andere opsporingsinstanties, gemeenten, zorgsectoren en onderwijs.