Ingezonden persbericht


Persbericht

datum:
23 april 2010

telefoon:
070-3381421 of 06-10905384

Museon Den Haag, beheerder van uniek cultureel erfgoed, verhoogt kwaliteit collecties

Een bezoek aan het Museon is altijd een verrassende belevenis. Als educatief en interactief museum voor cultuur en wetenschap presenteert het instituut regelmatig nieuwe tentoonstellingen voor een divers publiek en dagelijks nemen veel schoolklassen er deel aan actieve museumlessen.

Collectie
De bijzondere collectie van het Museon bestaat uit authentieke objecten, afkomstig uit vele landen, die in ruim 100 jaar zijn verzameld. Tijdens een bezoek aan het museum staat de bezoeker oog in oog met een Allosaurus van 150 miljoen jaar oud, maar bewondert ook een van de mooiste Inuït-collecties ter wereld in de Poolzaal. De totale Museoncollectie telt 260.000 objecten en neemt een unieke positie in, omdat de objecten met het oog op educatie zijn verworven.

Beheer
Het Museon heeft als taak om de objecten zorgvuldig te beheren, dat wil zeggen: registreren, conserveren en presenteren. In het collectieplan van het museum 'Behouden om te delen' zijn de uitgangspunten van het collectiebeleid geformuleerd. Eind 2008 werd dit collectieplan door de gemeenteraad van Den Haag goedgekeurd. Onderdeel van het plan is het verhogen van de kwaliteit van de collecties door deze kritisch tegen het licht te houden en voorstellen te doen voor afstoting.

Waarborg goed beheer
Naast kwaliteitsverhoging en effectievere inzet van middelen ontstaat door afstoting meer ruimte voor de collecties in de toekomst. Hierdoor zal het Museon beter in staat zijn een goed beheer te waarborgen. Onlangs is gestart met de voorbereiding voor het afstoten van de deelcollectie computers en computeronderdelen uit de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw. Het Museon bewaart de homecomputers uit de collectie die een historisch overzicht geven van de ontwikkeling van deze computers.

In de collectie 'computers' bevinden zich echter ook doublures en een aantal grotere computers die in gebruik zijn geweest bij bedrijven. Deze computers worden afgestoten. De af te stoten objecten zijn geplaatst op een speciale museale website www.herplaatsingsdatabase.nl, zodat andere musea kunnen reageren wanneer zij interesse hebben. De objecten die niet naar andere musea gaan, worden uiteindelijk geveild en zijn voor iedereen te koop. Het verwijderen van objecten uit de collecties van musea gebeurt steeds vaker. De Leidraad Afstoting Museale Objecten (LAMO) van de Nederlandse Museumvereniging en het Instituut Collectie Nederland dient daarbij als uitgangspunt om het proces van afstoting zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Rob Schouten, hoofd van de afdeling Collecties van het Museon, tel. 070-3381401 of via e-mail rschouten@museon.nl.

Museon
Museon Den Haag, een educatief museum voor cultuur en wetenschap met collecties op het gebied van natuur, cultuur en techniek. In het Museon zijn veel interactieve presentaties te zien over actuele thema's in wetenschap en samenleving.

Bezoekersinformatie

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur, gesloten op maandag (behalve in de schoolvakanties - aalle regio's)

Toegangsprijzen:
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: ¤ 4,- / jeugd 12 t/m 188 jaar: ¤ 6,- / volwassenen: ¤ 7,50 / 65+ Pashoshouders: ¤ 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.

Voorzieningen:
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen. Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
tel. 070 - 33 81 338
info@museon.nl