Provincie Utrecht

Nieuwe bluswaterputten op de Utrechtse Heuvelrug in gebruik genomen

23-4-2010 -

Provincie en gemeenten samen in strijd tegen natuurbranden

De commissaris van de Koningin, de heer Robbertsen, heeft samen met burgemeester Naafs (Utrechtse Heuvelrug) en burgemeester Janssen (Zeist) op ludieke wijze 45 nieuwe waterputten in gebruik genomen. De waterputten zijn geslagen op Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in opdracht van de provincie en acht Utrechtse gemeenten. Een brand in bos- of heidegebied kan al gauw overslaan in een onbeheersbare allesverwoestende brand. Met deze putten kan de brandweer in de toekomst snel grote hoeveelheden grondwater uit het natuurgebied zelf onttrekken en dat als bluswater gebruiken.

Bij de bestrijding van grote bosbranden in de afgelopen jaren, onder meer op Bornia (Driebergen) en de Amerongse Berg, bleek dat de bluswaterwinvoorzieningen op de Utrechtse Heuvelrug ontoereikend waren. Dit terwijl de urgentie van een adequate en efficiënte natuurbrandbestrijding door toenemende recreatieve druk op het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug de laatste jaren juist verder is toegenomen. Met de nieuwe waterputten is de bluswatervoorziening in het natuurgebied en daarmee de veiligheid voor woon- en leefomgeving in het Nationaal Park aanzienlijk verbeterd.

Commissaris van de Koningin, de heer Robbertsen: "We konden de afgelopen week helaas weer in de praktijk zien hoe snel brand zich in een natuurgebied verspreid en hoeveel natuur daarmee verloren kan gaan. In Bergen meer dan 100 hectare en in Hoog Soeren bij Apeldoorn werd 80 hectare prachtige natuur verwoest. Wij hebben in onze provincie het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. We doen er in eerste instantie alles aan om te voorkomen dat er brand uitbreekt, maar als het dan gebeurt, dan moeten we ook de goede blusvoorzieningen hebben. Met deze nieuwe waterputten hebben we een flinke slag gemaakt in de verbetering van de natuurbrandbestrijding op de Utrechtse Heuvelrug."

Het project waarin op regionaal niveau door provincie, gemeenten, brandweer en veiligheidsregio wordt samengewerkt aan natuurbrandbestrijding, is uniek in Nederland. In totaal zijn 45 nieuwe waterputten geslagen in acht Utrechtse gemeenten: Amersfoort (1), De Bilt (1), Leusden (9), Rhenen (7), Soest (4), Utrechtse Heuvelrug (21), Woudenberg (1) en Zeist (1).

Afbeelding: Waterputten Burgemeester Janssen, commissaris van de Koningin Robbertsen en burgemeester Naafs openen op ludieke wijze de waterputten.
Foto: Geeske Stoker

Meer informatie: Eva de Vroome, telefoon 030-2582249