Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Provincie ondersteunt Kamer in eis resultaten AWACS Gedeputeerde Bert Kersten: Kamer moet nu doorbijten.

Donderdag 22 april 2010 vond in de Tweede Kamer de voortzetting van het algemeen overleg rondom de AWACS problematiek plaats. We constateren naar tevredenheid dat de meeste fracties keiharde toezeggingen willen van de staatssecretaris.

Op voorspraak van vooral de Kamerleden Neppérus (VVD), Samsom (PvdA), Vendrik (GroenLinks), Janssen (SP) en De Mos (PVV) werd het AO stevig ingezet. Conclusie die wij uit de opmerkingen van de commissie trekken is dat er een meerderheid lijkt te zijn met betrekking tot de volgende drie punten:

1. 1 januari 2012 moet de geluidsoverlast met 35% zijn afgenomen, zoals eerder al door Neppérus en Samsom afgedwongen;
2. als dit niet lukt de binnenvliegregeling actief in te zetten,
3. en dit percentage te baseren op reële cijfers en niet op theoretische modelberekeningen, de zogeheten Ke-contour.

Naar aanleiding van het algemeen overleg van 8 april jongstleden hebben we bij monde van gedeputeerde Bert Kersten en wethouder van Onderbanken, mw. Jeannette Quadvlieg-van Dam uitgesproken in juni keiharde toezeggingen te willen. Mocht dit niet het geval zijn, zo hebben we destijds verklaard, dan vinden we als gemeente Onderbanken, Brunssum en Schinnen alsook de Provincie Limburg dat het vliegverbod ingezet zou moeten worden. We blijven bij deze uitspraak en we zijn blij te kunnen constateren dat een meerderheid van de Tweede Kamer daar ook zo over lijkt te denken.

Bijten we door, of bijten we niet door?, zo opende de commissievoorzitter het AO. De verwachting is dat de commissie doorbijt, mede dankzij de gezamenlijke lobby van Provincie en gemeenten.

Gedeputeerde Bert Kersten: Kamer moet nu doorbijten. Wij wachten het voortgezet algemeen overleg af en verwachten dan de gemeenten Onderbanken, Brunssum en Schinnen te kunnen feliciteren met een succes voor hun harde werk van de laatste jaren. Het doet tevens goed te zien dat de eerder genoemde Kamerleden zich dermate goed verdiepen in de materie en inleven in de situatie dat we tot deze conclusie kunnen komen.

23-4-2010 10:29