Gemeente Baarn

Extra voorzichtig met vuur in natuurgebieden Utrechts Land stookverbod

Het is momenteel erg droog in natuurgebieden, zodat men extra moet oppassen met vuur. De aanhoudende droogte van de afgelopen periode heeft de Commandant van Dienst doen besluiten dat de Regionale Alarmcentrale voor onbepaalde tijd de ontheffingen voor het stookverbod in de natuurgebieden in de regio Utrechts Land intrekt. Deze beslissing is genomen op basis van meetgegevens. Er mag niet meer gestookt worden binnen de gemeenten in de provincie Utrecht, ook wanneer er eerder een ontheffing op het stookverbod is verleend. De brandweer is extra waakzaam. Vaak worden overdag verkenningsvliegtuigen ingezet om natuurgebieden vanuit de lucht te controleren. Daarnaast rukt de brandweer bij een brandmelding extra versterkt uit.

Het algemeen bestuur van de VRU heeft afgesproken dat het afkondigen en opheffen van rook- en stookverboden verboden tijdens droge periodes in gemeentes met een natuurbrandrisico in de Veiligheids Regio Utrecht gecoördineerd wordt door de regionale brandweer (BRUL). Dit is gedaan omdat de natuurgebieden integraal door de gemeenten heen lopen. De gemeenten met een natuurbrandrisico zijn Amersfoort, Baarn, de Bilt, Leusden, Rhenen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, en Zeist. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Commandant van Dienst (te bereiken via de Regionale Alarmcentrale 030-2587545) of op de site van de Veilligheids Regio Utrecht Land (www.vru.nl).

Open vuur en BBQ
Kookvuren met vaste brandstoffen (zoals hout en houtskool) zijn in de natuurgebieden niet toegestaan vanwege het gevaar van vonken die met de wind meegevoerd worden. Dit geldt ook voor het gebied binnen een afstand van 100 meter vanaf de bosrand. Ook vuurkorven, vuurwerk, sfeerfakkels en andere vormen van open vuur in natuurgebieden zijn niet toegestaan. Overige kookvuren zijn op veilige plaatsen toegestaan mits een blusmiddel, zoals een tuinslang of blusapparaat, bij de hand is.

Roken
Roken in de natuur is vragen om problemen. In ieder geval is extra voorzichtigheid geboden, vooral op de plaats waar de peuk uitgemaakt of weggegooid wordt. Een brand kan zich immers razendsnel uitbreiden. Iemand die brand veroorzaakt, kan aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen.

Parkeren in de vrije natuur moet worden vermeden, omdat bijvoorbeeld een hete katalysator gras en heide kan doen ontbranden. Daar waar parkeerplaatsen in de vrije natuur zijn aangelegd moet de begroeiing kort zijn.

Wat te doen bij brand
Bij brand belt men het alarmnummer 112. Geef in de melding zo nauwkeurig mogelijk de plaats aan en vertel wat er aan de hand is. Verlaat het gebied en informeer de hulpdiensten op een veilige plaats. Volg verder de aanwijzingen van de hulpdiensten op.