Groen kruid tegen ondervoeding
22 apr 2010
Nummer: R
De kruidachtige plant Amarant is een goede kandidaat om de ondervoeding
in Kenia te verminderen. Het gewas bevat veel gezonde eiwitten,
vitamines en beta-caroteen.
Ook is het een lucratief gewas voor kleinschalige boeren, mits ze een
goede bemestingsstrategie volgen. Dat stelt Cecilia Moraa Onyango die
de teelt, voedingseigenschappen en bemesting van het kruid onderzocht.
Ze hoopt op 29 april te promoveren bij Olaf van Kooten, hoogleraar
Tuinbouwproductieketens aan Wageningen University, onderdeel van
Wageningen UR.
Hypochondriacus
Kenia kende vroeger een grote diversiteit aan traditionele
bladgroenten, stelt Onyango, maar deze groenten zijn grotendeels
verdwenen uit de maaltijden. De laatste jaren zijn ze weer aan een
opmars bezig dankzij campagnes die de voedingswaarde, gezondheid en
smaak van de kruidachtige planten benadrukken. Onyango onderzocht de
mogelijkheden van de plant Amaranthus hypochondriacus. Dit kruid is
rijk aan ruwe eiwitten, vitamines, vezels, mineralen als ijzer en zink
en anti-oxidanten als flavonoïden en glucosinolaten.
Weinig inputs
De groene amarant is een interessant gewas voor kleine vrouwelijke
boeren in de omgeving van Nairobi. Het kruid is makkelijk te telen,
groeit snel, vergt weinig inputs en kan acht weken na het zaaien al
worden geoogst. Het kruid wordt zowel op de markt als in supermarkten
verkocht.
Kunstmest
Onyango deed proeven in 2007 en 2008 om de ideale bemesting voor de
amarant te bepalen. Opbrengst en kwaliteit van het kruid waren het
beste na toediening van de kunstmest ammoniumfosfaat, koemest gaf
lagere opbrengsten, maar een combinatie van organische en kunstmest
werkte ook goed. Toen ze het geschatte inkomen van de teelt voor
familiebedrijfjes uitrekende, bleek toediening van kunstmest tot een
veel hoger inkomen te leiden dan bij toediening van koemest. Een teveel
aan kunstmest is echter slecht voor de kwaliteit van het eindproduct,
aldus de promovenda.
Onyango adviseert om de teelt van amarant in Kenia uit te breiden,
omdat het belangrijke vitaminen en mineralen toevoegt aan het dieet van
Kenianen en zo de ondervoeding kan terugdringen. | Albert SikkemaÂ
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl.
Wageningen Universiteit en Researchcentrum