FloraHolland


* CAO

Bolbloemenbericht week 15

FLORAHOLLAND (23 april 2010) - Het viel niet mee de afgelopen week. Bij een aanvoertoename van overall 4 procent in stuks lag het dagelijkse aanbod fors lager dan vorige week toen we maar 4 veildagen hadden. Desondanks daalden de prijzen voor de 107 miljoen bolbloemen concernbreed met 2 centen tot EUR 0,13 gemiddeld. Ook Secretaressedag, welke vooralsnog helaas alleen in Nederland en België wordt gevierd, kon niet voor een echt merkbare opleving zorgen. Het valt tegen, zeker gezien het feit dat de weersomstandigheden voor de afzet van bolbloemen nog steeds goed zijn in geheel Europa: fris lenteweer welke de verkoop geen strobreed in de weg hoeft te leggen.

Wellicht dat het gevonden verband tussen de lichtintensiteit en het veranderende aankoopgedrag van consumenten hier dan toch meer parten speelt dan de temperatuur.
De unieke omstandigheden, veroorzaakt door de as-spuwende IJslandse vulkaan, hadden op de verslagweek nog nauwelijks invloed. Hoe anders is dat op het moment van schrijven. Bloemenexporteurs die afhankelijk zijn van luchtvracht hebben fors averij opgelopen en de aanvoer vanuit de importlanden stagneerde tot ongeveer 5 procent, waar deze normaliter rond de 25 procent van de omzet alle snijbloemen ligt. Het leidde tot flink oplopende prijzen voor de rozen. Bij de bolbloemen is die invloed veel kleiner, zowel op het aanbod als (dus) op de vraag. Dankzij het nu snel afnemende aanbod van de tulpen, narcissen en hyacinten mag worden verwacht dat de prijzen positief gaan reageren.

Tulpen
Er werd ongeveer 20 procent minder aangevoerd dan de post Paasweek. Dat betekende dat de weekaanvoer stabiel bleef op 75 miljoen stuks snijtulpen. Een verdergaande daling was beter geweest. De prijzen daalden naar een te laag gemiddelde van precies een dubbeltje gemiddeld. De aanvoer van pluktulpen barst nu ook los en verdubbelde naar bijna 7 miljoen stuks. Die werden met een stuiver gemiddeld goed betaald. Voor de komende weken is te hopen en te adviseren dat de meeste supermarkten en bloemisten-ketens het "Tesco-effect" blijven nastreven. Die keten ondervond immers enkele jaren geleden al dat de totale verkoop van bloemen verminderd op het moment dat de tulpen uit het schap worden gehaald. Voor iedere zichzelf respecterende bloemenverkooporganisatie toch minstens de proef op de som waard.

Ook in Rijnsburg is de aanvoer nog groot. Daarbij worden er veel buitentulpen en pluktulpen aangevoerd. Mede hierdoor is de gemiddelde prijs laag, maar wel stabiel. Vrijdag eindigden we met een gemiddelde prijs van EUR 0,09 en voor de plukkers EUR 0,04. Mooie zware tulpen uit de kas kunnen echter nog steeds boven de EUR 0,20 opbrengen. Een leuke uitschieter waren enkele partijen 'Esperanto' die 3 dubbeltjes opbrachten.

Lelies
De aanvoer van lelies was over de gehele linie redelijk stabiel en ook de gemiddelde prijs kwam uit op vrijwel hetzelfde nivo als vorige week. Allen de aanvoer van LA-hybriden steeg aanzienlijk tot nu 1,5 miljoen stuks cocnernbreed. Die maakten EUR 0,32 gemiddeld. De 2,3 miljoen Orientals deden EUR 0,64, een half miljoen Aziatische hybriden EUR 0,34 en de ruim 800.000 Longiflorums scoorden EUR 0,43.

In Naaldwijk lag de middenprijs voor de Aziaten met EUR 0,32 ongeveer 1 cent minder dan vorige week. Maandag was nog de beste dag met EUR 0,35 en vrijdag kwamen we niet verder dan EUR 0,31. Wit en roze deden het redelijk goed tussen de 5 en de 6 dubbeltjes. Geel en oranje gingen weg rond de 4 dubbeltjes. Bij de LA-hybriden was maandag nog een redelijke dag met EUR 0,33 voor een steel. Het dipje kwam woensdag met een prijs van bijna 3 dubbeltjes om vrijdag weer aan te trekken tot bijna EUR 0,33. Ondanks de grotere aanvoer van 'Brindisi' blijft het roze zeer gewild bij de handel. Tot een prijs van EUR 0,77 vonden ze een nieuwe eigenaar. Maar ook de witte 'Ercolano' en 'Litouwen' gingen rond de 6 dubbeltjes van de hand. Door de stuksdaling van Longiflorum zagen we de prijzen flink toenemen van EUR 0,40 op maandag naar dik EUR 0,51 op vrijdag. 1-Pitters worden nog steeds goed betaald en bereikten mooie prijzen tot EUR 0,70. De aanvoer van de Orientals bleef in Naaldwijk gelijk aan vorige week. De prijzen trokken aan en stegen van EUR 0,65 vorige week naar bijna EUR 0,71 deze week. Vooral het zware slag wit en roze werden dubbeltjes duurder.

Freesia's
De aanvoer van freesia's ging omhoog naar ruim 9,1 miljoen stuks concernbreed. De gemiddelde prijs kwam een centje lager uit op EUR 0,14 voor de enkelbloemigen. De dubbele cultivars bleven stabiel op 3 stuivers.

Irissen
De irisaanvoer nam iets toe tot ruim 2 miljoen stuks en de prijsvorming ging een halve cent omhoog over het weekgemiddelde. Met EUR 0,13 ligt die prijs, en ook het aanbodniveau, exact hetzelfde als vorig jaar, toen we in de Paasweek zaten.

Calla
De Calla-aanvoer nam verder toe tot ruim 1,3 miljoen stuks. Dat betekende een stijging bij de kleinbloemigen van 21 procent waarbij we natuurlijk wel een dag meer te veilen hadden. De prijsvorming kwam bijna 2 centen hoger uit op EUR 0,52 gemiddeld.

Ornithogalum
De aanvoer van 1,6 miljoen stuks betekende een uitbreiding van 7 procent en de EUR 0,16 gemiddeld is een mooie stabiele prijs in deze markt.

Hyacinten
De hyacintenaanvoer daalde aan het einde van het seizoen met 20 procent per dag en ook hier kwam de weekaanvoer dus op exact hetzelfde niveau van vorige week uit. De 1,3 miljoen stuks gingen voor EUR 0,19 naar een andere eigenaar en dat was een aderlating van een stuiver bij vorige week vergeleken. Het is een dikke cent beter dan vorig jaar, al proberen we ook dat snel te vergeten.

Narcissen
Het narcissenaanbod halveerde tot een niveau van 700.000 stuks die gemiddeld een trieste stuiver deden.

Amaryllissen
De amaryllisaanvoer bleef stabiel op 240.000 stuks en die verbeterden gemiddeld met een stuiver tot nu EUR 0,71.