SGP


SGP gaat voor âDaad bij het Woordâ

Verkiezingsprogramma SGP 2010-2014.pdf

Zie het origineel
⢠Voluit christelijk

De SGP is een voluit christelijke partij. Het geloof dat God regeert inspireert ons, en de geschiedenis heeft bewezen dat het christelijk geloof de samenleving vooruit helpt. Veel misstanden en problemen van nu zijn te herleiden tot het negeren van de wezenlijke waarden van het christelijk geloof. Alleen al daarom is een versterking van die waarden hard nodig.

De SGP beseft dat het bevorderen van de christelijke grondslag van de samenleving niet allereerst een politieke zaak is. Maar dat wil niet zeggen dat âde politiekâ niets kan doen om daar direct of indirect toe bij te dragen. In ieder geval kan zij voorkomen dat de waardevolle christelijke elementen in wet- en regelgeving worden uitgewist, of zelfs vervangen door niet-christelijke of seculiere religies en wereldbeschouwingen.

Ontwrichte huwelijken en kapotte gezinnen zijn een bron van veel ellende, niet alleen voor de direct betrokkenen, maar ook voor de omgeving. De SGP ziet het als een opdracht om ook de overheid ertoe te bewegen mensen in staat te stellen meer oog voor elkaar te krijgen. Funest is de drang om mannen en vrouwen de arbeidsmarkt op te jagen, waardoor er geen of nog maar erg weinig tijd is voor elkaar. Even funest is het om de rustdag prijs te geven aan de commercie. Alsof zes dagen niet voldoende zijn om geld uit te geven

Tegen die achtergrond pleit de SGP onder meer voor:
* eerherstel voor het klassieke huwelijk van een man en een vrouw;
* verplichte bemiddeling bij echtscheiding, zeker als er nog kinderen jonger dan 18 jaar in het gezin zijn;
* geen erkenning van polygamie;

* een belastingstelsel dat de keuze tussen werk en zorg teruglegt daar waar het hoort: bij mensen zelf;

* volledig herstel van de overdraagbare algemene heffingskorting;
* verhoging van de belastingkorting voor alleenstaande ouders;
* een herleving van de âwinkellozeâ zondag;
* vereenvoudiging van de uitvoering van het âmantelzorgcomplimentâ;
* afschaffen van de knellende regels voor werklozen die vrijwilligerswerk willen doen.

* terughoudendheid bij publieke uitingen van godsdiensten en culturen die zich openlijk vijandig opstellen tegenover christenen en Joden.

* een consequente en harde aanpak van antisemitisme en racisme

⢠Solide beheer

De sinds lang diepste financiële en economische crisis bepaalt de komende jaren ook de politieke agenda. Als gevolg van het onverantwoorde gedrag van banken en andere financiële instellingen waarbij werd ingespeeld op mateloze hebzucht, staat de overheid nu voor de taak om âpuin te ruimenâ. De crisis verergerde de financiële problemen van een overheid die al in de problemen zat door gebrek aan moed en daadkracht. Alle hens aan dek dus. Linksom of rechtsom moeten er nu veel pijnlijke maatregelen worden genomen.

De SGP gaat er voorshands van uit dat er op de wat langere termijn (plm. acht jaar) zoân 29 miljard bezuinigd moet worden om de overheidsfinanciën weer gezond te maken. Voor de komende kabinetsperiode wil de SGP 18 miljard euro structureel bezuinigen, waardoor we zonder extra maatregelen op de lange termijn de al ge-noemde 29 miljard in kunnen boeken. Dat is een stevige opgave, maar onontkoom-baar als we de problemen niet nog vérder vooruit willen schuiven.

Besparingen denkt de SGP te kunnen verkrijgen door allereerst de overheid te dwin-gen zich meer te beperken tot kerntaken en tot efficiënter werken. Verreweg de meeste bezuinigingen zijn te behalen door de overheid slimmer en slanker te maken. Wat helpt is het verminderen van de afdracht aan de EU (1 miljard), heel wat minder subsidies (2,7 miljard) en een kleinere, meer flexibele overheid (2,5 miljard).

Tegelijkertijd kan er winst geboekt worden door te investeren dààr waar op de lange-re termijn ook echt een voorsprong te behalen en te behouden is: onderwijs, dus kennis en innovatie, zorg en het handhaven van recht en veiligheid.

In het licht hiervan pleit de SGP onder andere voor:
* samenvoeging van (delen van) departementen;
* één minister van en voor veiligheid;

* onderzoek naar verkleining van het aantal provincies;
* een investering in onderwijs en innovatie van 3,6 miljard;
* 800 miljoen extra voor investeringen in duurzame innovaties in de energie-opwekking en landbouw;

* 300 miljoen extra voor versterking basiszorg politie, in het bijzonder in het landelijk gebied;

* onderzoek naar invoering van een sociale vlaktaks die, mocht het zo ver komen, gepaard kan gaan met de invoering van een belastingherziening wat betreft de eigen woning.
* beter toezicht op de financiële sector;
* een bankbelasting die toeneemt naarmate de risicoâs van beleggingen toenemen.

⢠Compassie

De crisis zal leiden tot pijnlijke maatregelen. De regering mag de pijn niet âblindâ ver-delen. Zij zal ervoor dienen te zorgen dat mensen niet door een minimumgrens heen zakken en daardoor vroeg of laat extra in de problemen komen. Daar is niemand mee geholpen, nog los van het feit dat voorkomen moet worden dat er letterlijk en figuurlijk mensonwaardige situaties zouden kunnen ontstaan. Dat is wat de Bijbel bedoelt met het zijn van schild voor de zwakken.

Die âzwakkenâ zijn overigens niet alleen mensen die financieel minder draagkrachtig zijn. Daarbij kun je ook denken aan ongeboren kinderen, zieken die vreselijk lijden of mensen die door het leven moeten gaan met een beperking die hen (ernstig) belemmert. En wat te denken van al diegenen die kapot gaan aan allerlei verslavingen. Voor hen moet een overheid die zich echt dienares van God weet, opstellen als âbeschermheerâ, zeker als de omgeving het af laat weten of niet (meer) in staat is die taak op zich te nemen.

Gelet hierop wil de SGP bijvoorbeeld:

* afschaffen van de Abortuswet, en, voor dit moment, strikte handhaving van de in-gebouwde âdrempelsâ en een verlaging van de âleeftijdsgrensâ waarop abortus mag worden toegepast
* dat euthanasie, hulp bij zelfdoding en levensbeëindiging van gehandicapte pasgeboren kinderen niet langer wordt toegestaan;
* dat veel meer moet worden ingezet op palliatieve zorg en alternatieven voor het doden van ongeboren kinderen;
* terugkeer van de wijkverpleegkundige die voor cliënten en hun familie fungeert als âvraagbaakâ;

* een geleidelijke en inkomensafhankelijke verhoging van het wettelijk eigen risico in de zorg; de huisarts blijft buiten het eigen risico;

* dat de kinderbijslag en het kindgebonden budget worden samengevoegd in een robuust kindgebonden budget dat gaat bestaan uit een inkomensafhankelijk en een inkomensonafhankelijk deel.
* nieuwe overheidsmaatregelen worden ook getoetst op de effecten daarvan voor grote gezinnen.

* een landelijke leeftijdsgrens voor alcohol: 18 jaar.