Senternovem

22-04-2010 |

Verbreding innovatiekrediet welkome stap

Triodos Bank juicht toe dat het Rijk duurzame technische ontwikkelingsprojecten wil ondersteunen. Het innovatiekrediet is daarvoor een nuttig instrument, en gelukkig kan nu ook het grootbedrijf daarvan profiteren. Dat is te danken aan de Tijdelijke Verbreding Innovatiekrediet met duurzame technische ontwikkelingsprojecten. Een positieve ontwikkeling, vindt Hann Verheijen, directeur zakelijke relaties van Triodos Bank.

"De belangen van het Rijk en Triodos Bank liggen hier parallel", zegt Verheijen. "Net als de overheid onderschrijven wij van harte het belang van innovatie. Als Triodos Bank willen we de maatschappij een duwtje in de rug geven in de goede richting. We doen dat in de volle breedte: dus op het gebied van kunst en cultuur, zorg en welzijn, microfinanciering, maar ook op het gebied van technologische innovatie, energiebesparing en duurzaamheid."

Innovatiekrediet voorziet in een behoefte
"Technische innovatie is aantrekkelijk en risicovol tegelijk. Als bank kennen we één constante: het valt altijd tegen. Veel bedrijven hebben moeite met de stap van een briljante vinding naar het vermarkten van die vinding. Productie op grote schaal, inkoop van onderdelen bij toeleveranciers, het is altijd lastiger dan de ondernemer vooraf dacht. De regeling innovatiekrediet verkleint voor ons het risico, omdat het Rijk ons een extra garantstelling biedt. Dankzij het innovatiekrediet nemen wij als Triodos Bank makkelijker de beslissing om een vernieuwende ondernemer te financieren."

Grootbedrijf: tussen wal en schip
De verbreding van het innovatiekrediet voorkomt dat het grootbedrijf tussen wal en schip valt, ziet Verheijen. "Voor het MKB is er het budget voor technische ontwikkelingsprojecten binnen het innovatiekrediet, en de multinationals hebben vaak ook wel mogelijkheden om hun eigen R&D te financieren. Maar juist het grootbedrijf moet het zonder deze steun doen. Dat is jammer, want ook daar zit innovatief potentieel. Het zou dan ook mooi zijn als deze verbreding langer zou kunnen bestaan dan het huidige halve jaar."

Baat bij permanente regelingen
Toch heeft Verheijen ook suggesties om de steun van het Rijk doeltreffender te maken. "Ondernemers zijn meer gebaat bij een overzichtelijk en helder palet van permanente regelingen dan bij het huidige brede palet van tijdelijke steunmaatregelen. Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen het overzicht kwijtraken in het woud van subsidies en regelingen. Hoe goed bedoeld die ook zijn, want dat leidt geen twijfel."

Voorbeelden van innovaties met innovatiekrediet Verheijen zag diverse bedrijven innovaties realiseren dankzij het innovatiekrediet. "We hielpen Octalix, een bedrijf dat hard- en software ontwikkelt waarmee het klimaat in een kantoorgebouw tot op kamerniveau kan worden geregeld. Het verlaagt de energiekosten met minimaal 30 procent. Een ander bedrijf dat we ondersteunen is Magic Boiler. Dat ontwikkelt technologieën voor milieubesparende cv-ketels, bijvoorbeeld een die gedeeltelijk op zonne-energie werkt en een die elektriciteit opwerkt met restwarmte uit de HR-ketel. Als derde noem ik graag NPSP Composieten. Dat maakt producten van vezelversterkte kunststoffen. Duurzame materialen als vlas, hennep en bio-harsen worden gebruikt voor de productie. NPSP Composieten maakte er onder meer een kassameubel van voor de Bonneterie, en een milieuvriendelijke versie van de ANWB-fietspaddestoel."

Meer informatie over de verbreding van het innovatiekrediet.