Senternovem

22-04-2010 |

"Energiebesparing niet langer vrijblijvend"

Op donderdagmiddag 18 maart 2010 vond het jaarlijkse PeGO-congres plaats. Ditmaal stond dat in het teken van het invoeren van verplichtingen om in de bestaande bouw het energiebesparingtempo omhoog te krijgen. Onder de noemer `verleidelijk verplichten' confereerden de aanwezigen over de mogelijkheden om de Nederlandse huizen en gebouwen energiezuiniger te maken.

De eerste spreker van het PeGO-conges, Hans van der Vlist, Secretaris Generaal van het ministerie van VROM stelt dat aanvullend beleid nodig is om de scherpe doelen van Schoon & Zuinig te halen: dertig procent minder CO2 in 2020 en reductie van de energieconsumptie met eenzelfde percentage. "De tussendoelen waren al ambitieus. Maar de vraag of we dat halen is eigenlijk niet zo heel belangrijk. Het einddoel staat. Daar gaat het om", zegt hij met nadruk. Volgens Van der Vlist zijn verplichtingen nodig om deze doelstellingen te halen. "Als je de besparingsdoelen wilt halen, dan kun je niet anders dan constateren dat extra maatregelen noodzakelijk zijn."

Effectiviteit energieconvenanten
Tegenstanders van verplichtingen pleiten vaak voor convenanten. Op verzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving deed Elbert Dijkgraaf, bijzonder hoogleraar empirische economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, uitvoerig onderzoek naar de effectiviteit van energieconvenanten. Zijn conclusie: "Twintig jaar convenantenbeleid, en wat levert het op? Vrijwel niets. Convenanten hebben nauwelijks effect. Er zijn slechts vier mogelijkheden: belastingen, subsidies, regelgeving en convenanten. Het onderzoek laat zien dat belastingmaatregelen het meest effectief zijn, gevolgd door subsidies en regelgeving. Voor convenanten is er nauwelijks een bewijsbaar effect. Het is vooral veel geklets."

Flexibel
Jaap Warners, voorzitter van de PeGO-werkgroep Regelgeving, is van mening dat in de komende jaren min of meer verplichtende instrumenten nodig zijn. Belangrijk daarbij is volgens hem dat de regeldruk scherp in de gaten wordt gehouden. "We moeten goed kijken welke regels weg kunnen en welke behouden moeten blijven. Daarin moeten we het Europese perspectief meenemen. Er komt een verplichting, daar gaan we vanuit. Verplichten en beprijzen werken ook op elkaar in en kunnen elkaar versterken. We zullen goed moeten kijken naar de samenhang en hoe regelgeving duidelijk, maar toch flexibel blijft."

Verleiden en verplichten
PeGO maakt zich al enige tijd zorgen over de voortgang van energiebesparing in de bestaande bouw en heeft dit medio 2009 met de minister van VROM/WWI besproken. De leden van het platform zijn er inmiddels van overtuigd dat er naast verleiding ook verplichting nodig is om voldoende snelheid te maken. De vraag is hoe deze verplichting geconcretiseerd kan worden. Om de discussie handen en voeten te geven heeft PeGO drie instrumentenpakketten uitgewerkt:
* Snel & zuinig

* Geleidelijk & Duidelijk

* Efficient & Verhandelbaar

Tijdens het congres is uitgebreid gediscussieerd over deze pakketten. Een verslag van deze discussies leest u hier. Over elk maatregelenpakket is een film gemaakt. Ook deze zijn online beschikbaar.

Contact

Leo Brouwer, secretaris van PeGO, 088-6022755.
Mail: leo.brouwer@agentschapnl.nl