Gemeente Andijk


Dierenweide de Put afgesloten

23-04-2010
Vanaf 23 april is Dierenweide de put op last van de provincie afgesloten.
Dierenweide en kinderboerderij de Put is geplaatst op een oude afvalstortplaats. Op het oude afval is een deklaag aangebracht. Op sommige plekken is de deklaag dunner geworden, waardoor stortmateriaal en dus misschien asbestverdachtmateriaal naar boven is gekomen. Dit materiaal is eerder al geruimd, maar de provincie gaat de Put voor de zekerheid nader onderzoeken. Daarom wordt de gehele locatie op last van de provincie vanaf vrijdag 23 april afgesloten voor publiek.

Hoe gevaarlijk is dit?
Het echte gezondheidsrisico van asbest, het materiaal dat tot de jaren 90 vaak is gebruikt bij de bouw, is vooral aanwezig bij langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden asbestvezels in de lucht. Asbestvezels komen in de lucht als het materiaal wordt bewerkt. Op dit moment lijkt er daarom bij de Put geen groot gezondheidsrisico, maar willen de gemeente, milieudienst en de provincie het zekere voor het onzekere nemen.

Hoe gevaarlijk is dit voor de dieren?
De dieren van de kinderboerderij staan op het hogere punt van de Put, daar waar de deklaag dik genoeg is. De dieren worden verzorgd en lopen op dit moment geen risico. Als er wel volgende stappen moeten worden ondernomen zal ook worden bekeken hoe er met de dieren wordt omgegaan.

Meer informatie
Zodra er meer bekend is over het onderzoek of over de stappen die worden genomen, wordt u via de website van gemeente Andijk (www.andijk.nl) geïnformeerd.

Heeft u vragen van technische aard, neem dan contact op met de milieudienst via de provinciale klachtentelefoon: 0800-6586734.

Heeft u vragen over de gezondheidsrisico´s van asbesthoudend materiaal, neem dan contact op met de medewerkers medische milieukunde van de GGD hollands noorden, telefoonnummer: 088-0100500.

template afbeelding

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |