Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Aanpak rioolvoorzieningen Eelderschipsloot

De gemeente Tynaarlo is bezig met aanpassing van het bestemmingsplan. Het plan heeft betrekking op gronden ten oosten van het bedrijventerrein Industrieweg/ Oosterland te Paterswolde nabij de percelen Industrieweg 10 en 12 en het volkstuinencomplex. Het is de laatste riooloverstort in het Nationaal Landschap Drentsche Aa die bij hevige regenbuien overstort op het oppervlaktewater van de beek.

Op deze gronden worden voorzieningen getroffen om de overstort van rioolwater op de Eelderschipsloot te minimaliseren. Voor de Eelderschipsloot en de Drentsche Aa heeft het waterschap Hunze en Aa's de kwaliteitsdoelstelling hoog vastgesteld met de taak om de vuilemissie met 90 % te verminderen.

De plannen voorzien in de aanleg van een bergbezinkbassin met een inhoud van 500 m3, het aanbrengen van een gesloten kunststofzak in de retentievijver met een inhoud van 3.000 m3 en bijbehorende voorzieningen zoals een spoelput en een leidingenput. Met de maatregelen wordt de overstort van rioolwater beperkt tot 825 m3 per jaar. Het bassin wordt geheel onder het maaiveld aangelegd. Alleen twee betonplaten met deksels zijn in het landschap zichtbaar. Om de voorzieningen te realiseren is een herziening van de bestemmingsplannen Eelde- Paterswolde kern en Buitengebied Eelde noodzakelijk.

Zie voor meer informatie de website van de gemeente Tynaarlo.