Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Provincie en gemeenten samen in strijd tegen natuurbranden

Burgemeester Janssen, commissaris van de Koningin Robbertsen en burgemeester Naafs openen de waterputten
Nieuwe bluswaterputten op de Utrechtse Heuvelrug in gebruik genomen. De commissaris van de Koningin, Roel Robbertsen, heeft samen met burgemeester Frits Naafs en burgemeester Koos Janssen (Zeist) op ludieke wijze 45 nieuwe waterputten in gebruik genomen. De waterputten zijn geslagen op Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in opdracht van de provincie en acht Utrechtse gemeenten. Een brand in bos- of heidegebied kan al gauw overslaan in een onbeheersbare allesverwoestende brand. Met deze putten kan de brandweer in de toekomst snel grote hoeveelheden grondwater uit het natuurgebied zelf onttrekken en dat als bluswater gebruiken.

Bij de bestrijding van grote bosbranden in de afgelopen jaren, onder meer op Bornia (Driebergen) en de Amerongse Berg, bleek dat de bluswaterwinvoorzieningen op de Utrechtse Heuvelrug ontoereikend waren. Met de nieuwe waterputten is de bluswatervoorziening in het natuurgebied en daarmee de veiligheid voor woon- en leefomgeving in het Nationaal Park aanzienlijk verbeterd.

Het project waarin op regionaal niveau door provincie, gemeenten, brandweer en veiligheidsregio wordt samengewerkt aan natuurbrandbestrijding, is uniek in Nederland. In totaal zijn 45 nieuwe waterputten geslagen in acht Utrechtse gemeenten: Amersfoort (1), De Bilt (1), Leusden (9), Rhenen (7), Soest (4), Utrechtse Heuvelrug (21), Woudenberg (1) en Zeist (1).

Fotobijschrift
De burgemeesters Naafs en Janssen spuiten op Landgoed Huis te Maarn samen een bord schoon, waarop de tekst verschijnt: bluswaterputten in gebruik.

(foto: Geeske Stoker).