KNHS

Reining obervatiewedstrijd Oirschot
23 april 2010
Rieky Young - Burnt Starlight

OIRSCHOT (KNHS) - In manege 't Vierspan te Oirschot werd donderdagavond een internationale één sterren reiningwedstrijd verreden, die voor de Nederlandse ruiters met WEG-aspiraties (Wereld Ruiterspelen Kentucky eind september 2010) als observatiewedstrijd gold. Onder de deelnemers ook Anky van Grunsven (Erp), die met haar paard Whizashiningwalla BB op 136.5 punten bleef steken en daar mee vooral zichzelf leek teleur te stellen. Afgelopen weekeinde scoorde Anky 2 maal in 3 proeven70 punten in het Zweedse Bökeberg en mede daarop waren de hoge verwachtingen voor de wedstrijd in Oirschot gebaseerd.

De wedstrijd in Oirschot werd gejureerd door twee juryleden, waardoor deze maal het cijfer van 140 punten gold als uitgangsbasis voor correct uitgevoerde oefeningen zonder moeilijkheidsgraad, terwijl de wedstrijd in Zweden door één enkel jurylid werd beoordeeld en daar de score van 70 punten de uitgangsbasis vormde. Anky reed fraaie spins, waarbij haar paard zowel in de spin linksom als rechtsom iets over de binnenschouder viel. De snelheid waarmee ze de rondtollende bewegingen om de achterhand van het paard heen uitvoerde was zeer goed, maar net als in haar specialiteit, de klassieke dressuur, gaat het in deze discipline ook om de details. De twee grote cirkels die zowel op links als op rechts uitgevoerd moeten worden in een hoog tempo reed zij met lef, terwijl de beide kleine cirkels ook gecontroleerd werden gereden. In de eerste stop had Anky de pech dat haar paard Whizashiningwalla BB even een stappende beweging met het achterbeen maakte, terwijl beide benen in die sliding stop over de grond behoren te blijven glijden. Met een score van 136.5 p. eindigde Van Grunsven in de staart van het klassement op een gedeelde 13de plek in een veld van 17 starters. "Ik stond op de goede plek stil en bleef in de spins op die plek staan. Daar was ik al blij mee", aldus Anky, die de komende maanden alles op alles wil zetten om zich te plaatsen voor de WEG.

Rieky Young (Vorstenbosch), die al vele jaren het boegbeeld is van de Nederlandse reiningsport, eindigde met Burnt Starlight net achter de podiumplaatsen op een vierde plek. Toch was Young zeer tevreden, want met een score van 143 punten toonde de amazone aan haar vorm te hebben behouden en dat is richting WEG haar eerste prioriteit. Er had nog iets meer ingezeten als Young en Burnt Starlight beide keren de spins iets minder weifelend hadden ingezet. Daarnaast haperde in de laatste stop even de communicatie tussen paard en ruiter en ook dat kostte punten.

De zege in deze wedstrijd ging naar de Belgische ruiter Bernard Fonck-Poels met Great Sunburst, die met 145.5 punten de concurrentie op achterstand zette. Vooral de perfect uitgevoerde spins en stops maakten indruk op de jury. Op de gedeelde tweede plaats eindigden de Belgische Cira Baeck met Peek A Boom en haar landgenote Ann Fonck met Diamond Cat Fifty. Beide amazones eindigden op een score van 143.5. De grootste winst behaalde Beck in de spins, terwijl Donck sterk op de cirkels presteerde, waarbij de galopchangementen mooi vlot werden gesprongen. Alle twee de dames lieten punten liggen in de te conservatief gereden stops.

Ook Fenna Elzinga (Lelystad) leverde met Smoking Kills een zeer goede prestatie door als zesde te eindigen met een score van 142.5. Daarmee bewees de amazone steeds dichter naar de Nederlandse top in deze discipline op te schuiven.

Naast senioren kwamen vier junioren en twee young riders in actie en in deze wedstrijd was het bij de Young Riders Liza Groot Severt (Ruurlo) met Expresso By Starlite die de wedstrijd winnend wist af te sluiten met een score van 137 punten. Het internationale Duitse jurylid Mike Bartman was van mening dat alle zes de deelnemers zeer goed hadden gepresteerd, waardoor bijna alle scores dicht in de buurt van de 140 punten kwamen te liggen. "We hebben geconstateerd dat vele fouten kleine slordigheidfoutjes zijn en als deze verdwijnen moeten voor de kopgroep scores boven de 140 punten gemakkelijk haalbaar zijn". Chantal Wiering (Ter Apel) eindigde met PW Iron Step als tweede met 136.5 p., voor Alissa Leloux (Bennebroek) met Little Smart Jameen, die op een score van 135.5 eindigde.
Bij de junioren ging de zege naar Mariska Hak (Dussen) met Topsail Ricochet, die een score van 135 behaalde.

In Manege 't Vierspan te Oirschot zijn op 23, 24 en 25 april van de vroege ochtend tot en met de late avond nog wedstrijden in deze discipline in zeer verschillende klassen te zien.

Jacob Melisen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.knhsrv.nl en www.westerntoday.nl

Uitslag senioren:


1) Bernard Fonck (Bel) - Great Sunburst - 145.5
2) Cira Baeck (Bel) - Peek A Boom - 143.5
2) Ann Fonck-Poels (Bel) - Diamond Cat Fifty - 143.5 4) Rieky Young (Vorstenbosch) - Burnt Starlight143 6) Fenna Elzinga (Lelystad) - Smoking Kills - 142.5 10) Esther de Vries (Otterlo) - Dunit Be Intrepid - 139.5 11) Saskia Banning (Heumen) - Boggies Dream Chi - 138 13) Anky van Grunsven (Erp) - Shizashiningwalla BB - 136.5 16) Willem Loomans (Eindhoven) - Whiz Me Luck - 135 17) Angelique Ferdinandus (Rotterdam) - Shining W.Diamond - 133.5

Uitslag junioren:


1)) Mariska Hak (Dussen) - Topsail Riccochet - 135
2) Sharon Hooijkaas (Almere) - Commander Riminic - 132.5

Uitslag Young Riders:


1) Liza Groot-Severt (Ruurlo) - Expresso By Starlite - 137
2) Chantal Wiering (Ter Apel) - PW Iron Step - 136.5
3) Alissa Leloux (Bennebroek) - Little Smart Jameen - 135.5
4) Megan Schmidt - Great Kid Whiz - 135

Foto Rieky Young met Burnt Starlight door: www.melissen.net