Gemeente Westervoort

Boete of Kanskaart; 36 jongeren volgden al leerstraf

Het project Boete of Kanskaart, dat is gestart in oktober 2009 in het politiedistrict Rivierenland, heeft positieve resultaten opgeleverd. De laatste drie maanden van vorig jaar zijn 36 jongeren, die onder invloed van alcohol een strafbaar feit pleegden of vanwege dronkenschap door de politie zijn staande gehouden, doorverwezen naar Halt voor een leerstraf.

Deze leerstraf, die bestaat uit twee bijeenkomsten en een huiswerkopdracht, is bedoeld om de jongere bewust te maken van de risico's van alcoholgebruik. Geen boete, maar een kans om je gedrag te verbeteren.

Boete of Kanskaart is onderdeel van het project `Jongeren, alcohol & drugs'
De Boete of Kanskaart is een onderdeel van het project `Jongeren, alcohol & drugs'; een samenwerkingsproject tussen politie, de zes gemeenten in het politiedistrict Rivierenland (Overbetuwe, Lingewaard, Westervoort, Duiven, Zevenaar en Rijnwaarden), het Openbaar Ministerie, Halt en IrisZorg. Aanleiding voor dit project is een onderzoek waaruit is gebleken dat alcoholmisbruik door jongeren in het politiedistrict Rivierenland is toegenomen. De jeugd drinkt steeds jonger, steeds vaker en steeds meer alcohol. De jeugd loopt hierdoor niet alleen gezondheidsrisico's, maar drinken leidt bovendien vaker tot ongelukken, vernielingen en agressie.

Leerstraf; voor jongere én hun ouder(s)/verzorger(s) De ervaringen van de jongeren die de leerstraf hebben doorlopen zijn positief. Zij geven de leerstraf een 7,4 als cijfer. De straf bevat ook een kort traject voor ouders. Juist zij hebben een belangrijke functie om de resultaten van de leerstraf thuis te laten beklijven. We betreuren als projectgroep dat er de laatste drie maanden van vorig jaar weinig belangstelling is getoond door ouders. Van slechts 3 van de 17 jongeren die de leefstraf volgden, namen de ouders deel aan het traject.
We hopen dat ouders het belang van dit traject en hun rol hierin inzien en dat het aantal deelnemers dan ook toeneemt in de toekomst.

logo

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl