Centrale Raad van Beroep


Opschorting behandeling lopende procedures startende zelfstandigen

De behandeling van ruim 60 bij Centrale Raad van Beroep aanhangige procedures van zogeheten ZZP-ers (zelfstandigen zonder personeel) is opgeschort in afwachting van een nadere beoordeling door het Uitvoeringsorgaan werknemersverzekeringen (Uwv) in die zaken.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en een deel van het pensioenrecht.

Het gaat om ZZP-ers die vóór 1 juli 2006 vanuit de Werkloosheidswet als zelfstandige zijn gestart en in een onderzoeksproject van het Uwv "Samenloop van zelfstandigenaftrek en WW-uitkering" zijn geconfronteerd met terugvorderingen of boetes.

Het Uwv heeft begin maart 2010 aan 3000 ZZP-ers een brief gestuurd waarin zij worden gewezen op de mogelijkheid om hun zaak opnieuw door het Uwv te laten beoordelen.

Uit een brief van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer van 2 april 2010 blijkt dat de minister naar aanleiding van de door de Tweede Kamer aanvaarde motie-Ulenbelt met het Uwv afspraken heeft gemaakt over een ruimhartige herbeoordeling van de genomen besluiten.

Deze brief is voor de Centrale Raad reden geweest te besluiten om in lopende procedures (in hoger beroep en waarin deze problematiek aan de orde is), het Uwv te verzoeken om op korte termijn opnieuw te beoordelen. Dit om de ZZP-ers die een procedure hebben lopen een gelijke mogelijkheid op herbeoordeling door het Uwv te bieden als de andere ZZP-ers.

Als de herbeoordeling er niet toe leidt dat het besluit door het Uwv wordt ingetrokken, dan wordt de behandeling zo spoedig mogelijk voortgezet. De resultaten van de herbeoordeling worden dan bij de beslissing van de Centrale Raad betrokken.

Utrecht, 23 april 2010.

---

------------------------------------------

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het burgerlijke en militaire ambtenarenrecht en een deel van het pensioenrecht.

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.

Voor eventuele vragen over dit persbericht kunt u zich wenden tot Voorlichting en Communicatie, de heer B.C. Rog, tel: 030 850 21 12.

E-mail: voorlichting.crvb@rechtspraak.nl
Website: www.rechtspraak.nl/Gerechten/CRvB

Bron: Centrale Raad van Beroep