VU medisch centrum

Boedelscheiding celbiologen ACTA en VUmc

22 april 2010

De afdeling orale celbiologie van ACTA, het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, vertrekt over een paar maanden naar het nieuwe gebouw naast de polikliniek. VUmc zal van de verhuizing geen last hebben. Dat is in ieder geval de overtuiging van Vincent Everts, hoofd orale celbiologie van ACTA. "We zullen alleen geen directe buren meer zijn."

Foto: Mark van den Brink Vincent Everts onderzoeks- en onderwijsafdeling van ACTA houdt zich bezig met tandgerelateerde celbiologie. "We kijken in het bijzonder naar de vorming van tanden, en de aanpassing van kaakbot op veranderingen in het gebit. Bij mensen die geen tanden meer hebben, neemt kaakbot af. Wij onderzoeken welke mechanismen daarvoor verantwoordelijk zijn en door welke mechanismen er weer herstel plaatsvindt."

Gedeelde interesses
Met de afdeling celbiologie van VUmc zijn er gedeelde interesses, vertelt Everts. "We speelden ook leentjebuur." Zo deelden de afdelingen sommige apparatuur, wisselden ze chemicaliën uit, en werken ze op onderzoeksgebieden samen.
"Er zijn dwarsverbanden tussen onze afdeling en de afdeling celbiologie van VUmc. We doen bijvoorbeeld samen onderzoek naar littekenvorming. Zij naar de betrokkenheid van bepaalde cellen en wij naar de betrokkenheid van de extracellulaire matrix. In het kader van dit onderzoek hebben wij vanuit het onderzoekinstituut MOVE een aio samen met hen en de afdeling plastische chirurgie."

Steenworp afstand
Met het vertrek van Everts' afdeling zullen enige apparaten die nu bij celbiologie van VUmc staan en ook door orale celbiologie gebruikt worden, aangeschaft worden om in het nieuwe gebouw te plaatsen. Het hoofd orale celbiologie wijst vanuit zijn werkkamer in de richting van het nieuwe ACTA-gebouw. Dat ligt op slechts een steenworp afstand. De twee gestapelde, groengrijze kubussen staan te glimmen in de voorjaarszon naast de polikliniek. Bouwvakkers zijn bezig de laatste hand te leggen aan het gebouw dat straks aan grofweg 850 studenten tandheelkunde onderdak biedt. Everts: "In de bovenste kubus zullen de laboratoria komen."

Niet alleen de twintig medewerkers van orale celbiologie vertrekken naar het nieuwe ACTA-gebouw. Ook de afdelingen orale microbiologie en orale biochemie zullen hun boeltje pakken, en meegaan. In totaal vertrekken daarmee grofweg 45 medewerkers uit het gebouw aan de Van der Boechorststraat.

Praktisch
De verhuizing zal voor orale celbiologie wel een wereld van verschil maken, en een duidelijke verbetering van de huidige situatie zijn, denkt Everts. In het nieuwe gebouw van ACTA komen straks de verschillende onderdelen van tandheelkunde eindelijk samen op een plek te zitten. Eerder lagen het ACTA-hoofdgebouw en de verschillende onderzoekslaboratoria verspreid over Amsterdam. "Het wordt alleen al een stuk praktischer. Dan hoef je voor een vergadering niet de hele stad door. Ook zal de uitwisseling tussen studenten en medewerkers een stuk makkelijker verlopen."

Annette Karimi
bron: Tracer