VU medisch centrum

Eén thermometer voor honderd mensen

Facilitair bedrijf steunt ziekenhuis in Ghana

22 april 2010

"Twee weegschalen, enkele rolstoelen, hechtsetjes, verbandspullen, lampjes, nachtkastjes én een behandeltafel." Peter Worae, logistiek medewerker bij de afdeling post, goederenontvangst en voorraadbeheer, PVG, somt trots op wat er al in de container zit voor 'zijn' ziekenhuis in Ghana. "Je merkt aan alles dat dit in zijn hart zit. En inmiddels is het ziekenhuis een kindje van de hele afdeling", voegt unithoofd Anneke Tiemersma toe.

Die container is het gevolg van een reis die Peter Worae tien jaar geleden maakte naar het Ghanese Essienimpong, het dorp waar hij opgroeide. Als VUmc-er was hij nieuwsgierig naar het lokale ziekenhuisje. "Dan schrik je. Eén thermometer voor honderd mensen, nauwelijks verbandspullen of apparatuur, geen koelkast. En het ziekenhuis behandelt ruim 2.000 patiënten per maand, uit de hele regio. Hoe kan ik helpen, vroeg ik me af toen ik weer naar Nederland terugging." Worae begon eerst kleren te verzamelen, dat was makkelijk te regelen, en broedde ondertussen op andere manieren. Tijdens een bezoek vijf jaar later stapte hij naar de directeur van het Ghanese ziekenhuis. "Wat hebben jullie nodig? Want ik wil wel spullen verzamelen die bij VUmc overtollig zijn."

Op eigen houtje
In de loop van de jaren wist Worae zo links en rechts thermometers, stethoscopen, scharen en ander klein materiaal voor Ghana te verzamelen. Gesprekken met interim-unithoofd Anneke Tiemersma en afvalcoördinator Ronald Warmerdam brengen zijn hulp in een stroomversnelling. "Ik zag wel dat Peter dit deed, maar het was onduidelijk. Is het iets van VUmc, van onze afdeling, doet hij dit op eigen houtje? Het is juist belangrijk om er transparant over te zijn. Dat levert begrip op en medewerking", aldus Tiemersma. Maak er een officieel project van, adviseerde Warmerdam. "Iedereen neemt wel eens wat mee. Daar hebben we afspraken over zodat 't niet uit de hand loopt én dat het een goede bestemming krijgt." Warmerdam verzamelt het overtollige, goed bruikbare materiaal. "Voor het Ghanese ziekenhuis, en voor de andere goede doelen die we voorzien, geldt: geen afval, geen kapotte spullen en altijd met een verklaring dat VUmc afstand van het materiaal heeft gedaan."

Ideeën of materiaal voor het ziekenhuis in Essienimpong, Ghana? Mail r.warmerdam@VUmc.nl

Goud waard
Maandelijks overleg, geregeld contact met het Ghanese ziekenhuis en langzaamaan ideeën over uitwisseling, stages of werkbezoeken: sinds vorig jaar is het een officieel ontwikkelingshulpproject van VUmc. En wordt er ook grotere apparatuur verscheept, zoals een vriezer - Worae: "Die is daar goud waard!" - en een ECG-apparaat. Tiemersma: "Het enthousiasme van Peter is echt inspirerend. En door dit ziekenhuis met de unit te adopteren, breng je maatschappelijke betrokkenheid echt in de praktijk." Worae: "Voorheen hadden sommige collega's scheve ogen. Nu denken zo'n dertig collega's met me mee."

Barbara van Male
bron: Tracer