Helft werknemers: "Papierwerk gaat ten koste van andere taken"

23/04/2010 13:08

ABVAKABO FNV

Vooral werknemers die met mensen werken moeten stapels formulieren invullen. Dat blijkt uit onderzoek van Abvakabo FNV's ledenblad Platform A onder 429 lezers die werkzaam zijn in de publieke sector. Maar ook in andere beroepen is het papierwerk toegenomen. Maar liefst 74 procent van de respondenten noemt de bureaucratie op het werk hoog. Ruim de helft van de respondenten (54 procent) vindt dat het papierwerk ten koste gaat van het 'echte' werk.

Bij het invullen van verplichte formulieren wordt snel gedacht aan ambtenaren en overheid. Toch is slechts 19 procent van de lezers die reageerden werkzaam bij de overheid. Veel massaler reageerden lezers uit de zorg: 53 procent. Ook welzijnsleden (12 procent) en onderwijsleden (6 procent) deden mee.

Resultaten

80,5 procent van de zorgmedewerkers ervaart een hoge mate van bureaucratie. Zorg scoort daarmee het hoogst. Veel van de ondervraagden antwoorden dat ze het gevoel hebben dubbel werk te moeten doen, met name voor verschillende instanties. "Zorgen doe je voor je cliënten, niet voor instanties als het Centraal Administratiekantoor (CAK) en het Centrum voor Indicatiestelling Zorg (CIZ)".

73,1 procent van de collega's uit de welzijnssector vindt de bureaucratie hoog. Van de ambtenaren is dit 68 procent.


- Voor 94 procent is papierwerk onderdeel van het werk


- 69 procent vindt papierwerk nuttig en noodzakelijk


- 42 procent is meer dan een uur per dag kwijt aan papierwerk


- Zorg scoort het hoogst op bureaucratie: 80,5 procent


- 88 procent vindt dat papierwerk in de afgelopen drie jaar is toegenomen

"Abvakabo FNV maakt zich al langer zorgen om de toegenomen bureaucratie in de publieke sector", aldus voorzitter Edith Snoey. "Registreren is goed, maar de controledrift is echt te ver doorgeschoten als het ten koste gaat van de echte werkzaamheden. Geef professionals de ruimte en de publieke sector zal profiteren.