Consumentenbond
23 april 2010
Aandacht gevraagd voor onrust over ESBL-bacterie
Door de ontstane onrust onder consumenten heeft de Consumentenbond er
bij demissionair minister Klink van Volksgezondheid op aangedrongen om
snel in kaart te brengen via welke levensmiddelen ESBL-bacteriën de
consument bereiken en wat het risico op besmetting en ziekte is. De
bond vraagt hier expliciet aandacht voor rauwe levensmiddelen zoals sla
en filet americain die geen verhitting ondergaan.
ESBL-bacteriën kunnen ervoor zorgen dat antibiotica niet aanslaan als
je ziek wordt en vormen daarmee een groot probleem voor de
volksgezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de
kippen besmet is met de bacterie. Het is nog onduidelijk in hoeverre
ook andere voedingsmiddelen, zoals eieren, groenten en ander vlees,
ESBL's bij zich kunnen dragen. Omdat de ESBL-bacterie verhitting niet
overleeft, wordt aangeraden om kipproducten goed te doorbakken. Er zijn
aanwijzingen dat het gebruik van antibiotica in de landbouwsector een
rol speelt bij de verspreiding van ESBL's. De Consumentenbond vraagt
ook met klem om het antibioticumgebruik in de veehouderij terug te
dringen.