Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van vrijdag 23 april

Alkmaar, 23-04-2010 o 14.00 uur

Gewapende overval op woning: getuigen gezocht

Zwaag, donderdag 22 april

Donderdagmiddag vond een gewapende overval plaats op een woning aan de Wierdijk. De 9-jarige zoon des huizes kwam rond 15.45 uur thuis en wilde naar binnen gaan via de voordeur toen hij door twee mannen werd benaderd van achteren die hem mee naar binnen sleurden. De 33-jarige vader, die op dat moment binnen is, wordt bewerkt met een stroomstootwapen en bedreigd met een vuurwapen. Zowel de vader als de zoon moeten op de grond gaan liggen en worden vastgebonden. De mannen doorzochten het huis en verlaten de woning met een geldbedrag en sleutels. De overvallers rijden weg in een vermoedelijk witte bestelauto.

De politie is voor haar onderzoek op zoek naar getuigen. Heeft u de witte bestelauto zien rijden donderdagmiddag rond bovengenoemd tijdstip of in de dagen voorafgaand aan de overval? Of heeft u anderszins informatie die van belang kan zijn voor het onderzoek? Neemt u dan contact op met het overvallenteam van politie Noord-Holland Noord via telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief). Blijft u liever anoniem dan kunt u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Automobilist gewond bij eenzijdig ongeval

Hoorn, vrijdag 23 april

Een 38-jarige automobilist uit Hoorn raakte vrijdagochtend rond 05.30 uur gewond bij een ongeval op Het Keern. De man raakte de macht over het stuur kwijt en raakt een lantaarnpaal. De bijrijder werd door vrienden naar het ziekenhuis gebracht met een hoofdwond. De bestuurder werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het Westfries Gasthuis.

Verdachte meldt zich na steken man

Alkmaar, donderdag 22 april

Een 21-jarige uit Alkmaar meldde zich donderdagavond rond middernacht op het politiebureau. De man was rond 21.20 uur aan de deur gekomen bij zijn ex-vriendin. Een 23-jarige man die bij haar op visite was deed de deur open en werd door de verdachte in zijn schouder gestoken. De 23-jarige man werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De verdachte meldde zich later op het politiebureau. Hij werd aangehouden.

Auto over de kop

Castricum, donderdag 22 april

Een 21-jarige automobiliste uit Heemskerk sloeg donderdagmiddag rond 17.15 uur op de Zeeweg met haar auto over de kop. De bestuurster raakte op de linkerweghelft doordat haar stuur vastzat. Toe zij probeerde te sturen schoot haar stuur los en kwam zij in de berm terecht en sloeg over de kop. De vrouw werd voor controle meegenomen naar het ziekenhuis, maar bleek geen letsel op te hebben gelopen.

Aanrijding onder invloed

Den Helder, vrijdag 23 april

Een 25-jarige man uit Oegstgeest werd vrijdagochtend rond 02.00 uur aangehouden op de Zuidwal. De man reed slingerend over deze weg en mensen van de Koninklijke Marechaussee gaven de man hierom een stopteken. Dit teken werd echter genegeerd. De bestuurder reed in de richting van een grote parkeerplaats en parkeerde in een van de vakken. De wachtmeesters wilden naast de man parkeren maar op dit moment reed het voertuig achteruit, waardoor hij de auto van de K-Mar in de flank raakte. De bestuurder hield nu wel stil en stapte uit. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn. De man blies 555 ug/l. Dit is ruim tweeënhalf maal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van zes uur en proces-verbaal voor rijden onder invloed en het veroorzaken van een ongeval onder invloed.

Oplettende getuige treft jongens op grasmaaier

Andijk, vrijdag 23 april

Twee 14-jarige jongens uit Wervershoof en Andijk werden vrijdagochtend rond 03.30 uur aangehouden op de Meilag. Een getuige die naar zijn werk ging hoorde een vreemd geluid en zag één van de jongens op een klein model tractor zitten. De andere jongen duwde deze voort. De getuige vond dit vreemd en reed achter de jongens aan naar een speelplaatsje waar twee fietsen stonden. De jongens kregen de getuigen in de gaten en gingen er vandoor. De getuige belde de politie. Deze maakte een zoekslag in de omgeving en trof de beide jongens aan op de fiets. Zij werden aangehouden. De grasmaaier bleek te zijn weggenomen uit een tuin aan de Meander.

Rijbewijs ingevorderd

Hoorn, donderdag 22 april

Een 43-jarige automobilist uit Wijdenes moest donderdagavond rond 19.15 uur zijn rijbewijs inleveren toen hij op het Betje Wolffplein werd aangehouden. De man bleek teveel gedronken te hebben. Hij blies 810 ug/l. Dit is bijna viermaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Gestolen fiets

Alkmaar, donderdag 22 april

Een 37-jarige Alkmaarder werd donderdagavond aangehouden in het Victoriepark. De politie kreeg rond 20.00 uur een melding dat er bij de Waagtoren een fiets was gestolen. Een agent maakte een zoekslag en trof de Alkmaarder op een fiets op een fietspad langs het kanaal, met nog een fiets in zijn hand. Deze fiets gooide de man in de bosjes toen hij de agent zag. De weggegooide fiets voldeed aan het signalement van de fiets die bij de Waagtoren was weggenomen. De Alkmaarder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Bromfietscontrole

Schagen, donderdag 22 april

Bij een bromfietscontrole donderdagmiddag van 14.00 tot 17.15 uur op de Menisweg in Schagen werden 58 bromfietsers gecontroleerd. In totaal werden er 20 boetes uitgedeeld. De meeste hiervan waren voor het overschrijden van de constructiesnelheid. Ook waren er boetes voor het rijden zonder helm en zonder rijbewijs. Drie bromfietsers hadden gladde banden en één kentekenplaat was onleesbaar.

Controle 50 km-weg

Stompetoren, donderdag 22 april

Op de Noordervaart werd donderdagavond van 18.15 tot 21.00 uur gecontroleerd op snelheid. 834 Bestuurders passeerden de controle. In totaal werden 225 overtredingen geconstateerd. De hoogst gemeten snelheid was 97 km/u. Op deze weg is de maximum snelheid 50 km/u.

Inwoners voelen zich even veilig als in rest van Nederland

Alkmaar, vrijdag 23 april

Vrijdagochtend 23 april zijn de eerste uitslagen van een onderzoek naar het veiligheidsgevoel onder inwoners van Noord-Holland Noord (NHN) gepresenteerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het percentage personen dat zich hier wel eens onveilig voelt is gelijk aan de rest van het land: zon 26 %. Opvallend is dat de samenhang binnen de gemeenschap in de woonbuurt (de sociale cohesie) hier in NHN hoger wordt gewaardeerd dan in de rest van Nederland.

De metingen zijn van eind 2009 en de eerste gepubliceerde cijfers hebben vooral betrekking op de buurt, veiligheidsgevoelens en de politie in het algemeen. Over ongeveer een maand volgen meer gegevens per gemeente, inclusief de brandweer in NHN.

Aangiftebereidheid iets hoger
Inwoners van NHN gaven aan dat ze vorig jaar vaker te maken hebben gehad met criminaliteit. Het aantal ondervonden delicten per 100 inwoners ligt op 53,4 en in heel Nederland op 47,3 (met een onderzoeksmarge van 4,5). De aangiftebereidheid is in NHN hoger dan in de rest van het land: 31,4 tegen 26,7%.

60% tevreden over politiecontact
Bijna 33% van de ruim 640.000 inwoners van NHN geeft aan het laatste jaar contact met de politie te hebben gehad. 60,5 % is tevreden over dat contact (in Nederland is dit 59,6%). Evenals in de rest van het land is in NHN zon 40% (zeer) tevreden over het functioneren van de politie in de woonbuurt.

Ruim 10% heeft alarminstallatie
Er is in het onderzoek ook gekeken naar preventieve maatregelen die inwoners zelf nemen om criminaliteit te voorkomen. Zo geeft 10,2 % aan te beschikken over een alarminstallatie en ligt dit percentage landelijk op 11,7%.

Alle gemeenten en bijna 8.700 respondenten
In oktober 2009 is voor de eerste maal binnen de regio Noord-Holland Noord (NHN) de Integrale Veiligheidsmonitor (IVM) gehouden binnen alle gemeenten. Aan het onderzoek deden in NHN maar liefst 8.693 respondenten (inwoners) mee.

Onderzoek
Hen werd via internet, schriftelijk of telefonisch gevraagd naar ondermeer de gevoelens over veiligheid, leefbaarheid, slachtofferschap en het functioneren van de gemeente, de brandweer en de politie. De IVM is een vervanger van de Politiemonitor Bevolking (PMB) en de Veiligheidsmonitor Rijk (VMR) en is een initiatief van het CBS en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Justitie. De kosten binnen de regio NHN worden gedragen door de 26 gemeenten en de politie. Het initiatief hiertoe lag in NHN bij het Programmabureau Integrale Veiligheid. Dit bureau is in 2005 in het leven geroepen door de Commissie Criminaliteitsbeheersing Openbare Orde en Veiligheid (COOV) van het Regionaal College. Deze commissie stelt zich ten doel een positieve impuls te geven aan integrale veiligheidszorg in Noord-Holland Noord.

Soorten vragen
In NHN heeft het collectief van de 26 gemeenten samen met de politie gekozen voor toepassing van de landelijke vragenlijsten, aangevuld met vragen over brandpreventie. In alle gemeenten in onze regio zijn dezelfde vragen gesteld. De onderzoeksresultaten zijn representatief omdat er per gemeente tenminste 300 respondenten geënquêteerd zijn. De ondervraagden gaven hun mening over de volgende onderwerpen: 1. Leefbaarheid in de woonbuurt 2. Beleving van buurtproblemen 3. Onveiligheidbeleving 4. Slachtofferschap 5. Aangiftegedrag 6. Tevredenheid laatste politiecontact 7. Oordeel functioneren politie in de buurt 8. Functioneren politie algemeen 9. Oordeel functioneren gemeente 10 en11. Preventie 12. Onveilige plekken 13. Respectloos gedrag 14. Brandweer 15. Brandpreventie en 16. Veiligheidsrisico.

Meer uitkomsten over een maand
Alle uitkomsten van de IVM per gemeente worden eind mei 2010 verwacht en gepubliceerd. Ze worden gebruikt om de aanpak van integrale veiligheid door gemeente, politie en brandweer af te stemmen op de wensen en ervaringen van de bevolking.

Belangrijke stap
Landelijk namen er 239 gemeenten, al dan niet in (politie)regionaal verband, deel aan de IVM-2009. Bij zeven van de 25 regios, waaronder dus NHN, deden alle gemeenten mee. Met de IVM is een verdere stap gezet op weg naar integratie van het verzamelen van gegevens over zowel de subjectieve veiligheid als de objectieve veiligheid in Nederland. Meer informatie is te vinden op: www.cbs.nl en
www.veiligheidsmonitor.nl